comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

3.5 juta ahli KWSP pindah RM10.86 bilion dana ke Akaun Fleksibel

FOTO: NSTP

KUALA LUMPUR: Sebanyak 3.45 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membuat pilihan untuk mempunyai amaun permulaan dalam Akaun Fleksibel dengan jumlah perpindahan daripada Akaun Sejahtera sebanyak RM10.86 bilion setakat 10 Jun, menurut Kementerian Kewangan (MOF).

Kementerian itu menjelaskan angka berkenaan merangkumi 26.6 peratus daripada jumlah keseluruhan ahli KWSP di bawah umur 55 tahun telah membuat pilihan tersebut.

“Jumlah ahli yang telah membuat pengeluaran melalui Akaun Fleksibel adalah sebanyak 2.93 juta atau 22.6 peratus (daripada jumlah keseluruhan ahli di bawah umur 55 tahun), melibatkan jumlah pengeluaran sebanyak RM6.98 bilion,” menurut kementerian itu dalam jawapan bertulis Dewan Rakyat pada Rabu.

Kementerian itu menjawab soalan Datuk Seri Sh Mohmed Puzi Sh Ali (BN-Pekan) mengenai statistik semasa peratusan pengeluaran wang pencarum daripada Akaun Fleksibel KWSP dan kesan jangka masa panjang terhadap kestabilan simpanan persaraan pencarum.

Selain itu, MOF memaklumkan penstrukturan semula Akaun KWSP dilihat tidak memberi kesan signifikan kepada kedudukan kewangan KWSP kerana KWSP telah memperuntukkan baki tunai yang mencukupi untuk menampung permintaan pengeluaran Akaun Fleksibel oleh ahli.

Ia bagi menjawab soalan Sim Tze Tzin (PH-Bayan Baru) mengenai peratus pencarum KWSP yang memilih pindahan ke Akaun 3 dan jumlah pengeluaran yang dikeluarkan setakat ini selain impak kepada kedudukan kewangan KWSP akibat pengeluaran itu.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini