comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

500 Global kumpul dana awal AS$143 juta untuk Asia Tenggara

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Firma modal teroka, 500 Global telah berjaya mengumpul dana peringkat awal terbesarnya untuk Asia Tenggara iaitu 500 Southeast Asia III, LP (500 SEA III) serta syarikat pelaburannya di rantau itu sebanyak AS$143 juta setakat ini.

Pencapaian itu menunjukkan komitmennya untuk menyokong pengasas di Asia Tenggara daripada peringkat awal kepada pra-tawaran awam permulaan (IPO).

500 Global dalam satu kenyataan berkata rakan kongsi terhad merentasi bermula dari peringkat awal dan pelaburan pertumbuhannya termasuk dana kekayaan negara, dana pencen awam dan swasta seperti Khazanah Nasional Bhd, Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Pelaburan KWAP dalam 500 Global bermula melalui dana peringkat awal Asia Tenggara keduanya. 500 Global sejak itu telah berkembang kepada platform pelaburan pelbagai peringkat dan kekal memainkan peranan penting dalam mendapatkan peluang pelaburan bersama untuk KWAP,” kata Ketua Pegawai Pelaburan KWAP Hazman Hilmi Sallahuddin.

Dalam pada itu, Pengarah Urusan Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) Datuk Amirul Feisal Wan Zahir juga berbesar hati untuk meneruskan perkongsiannya dengan 500 Global, pengurus modal teroka dengan rekod prestasi pelaburan yang baik di seluruh dunia.

“Selain itu, sejajar dengan Future Malaysia Programme oleh Khazanah, sebuah inisiatif di bawah mandat Dana Impak (Dana Impak), kami teruja dengan potensi mereka untuk memudahkan pengembangan pasaran syarikat baharu melalui platform Asia Tenggara, ia dijangka akan melahirkan syarikat baharu yang berjaya di peringkat antarabangsa,” katanya.

Sebuah dana endowmen universiti, syarikat milik pelabur global terkemuka dan syarikat portfolio bernilai lebih AS$1 bilion daripada 500 Global peringkat awal Asia Tenggara yang pertama turut melabur sebagai rakan kongsi terhad.

500 SEA III menyasarkan untuk melabur dalam 100 syarikat pemula niaga peringkat awal kepada syarikat pemula niaga Series A, menyediakan dana pertama berjumlah antara AS$250,000 dan AS$500,000 di Malaysia, Filipina, Vietnam, Thailand, Singapura dan Indonesia.

Loading...
Terkini