comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Artroniq, United Motors kembang pasaran EV ke negara serantau

Foto hiasan

KUALA LUMUR: Artronic Bhd mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuhnya Artronic Itech Sdn Bhd telah menandatangani perkongsian transformatif dengan PT Terang Dunia Internusa (United Motors).

Kerjasama itu dibentuk untuk memacu kedua-dua syarikat ke barisan hadapan dalam sektor kenderaan elektrik (EV) dan mewujudkan kehadiran yang teguh dalam pasaran ASEAN yang semakin saling berkaitan.

Ketua Pegawai Kewangan Artroniq, Marcus Chin Choon Wei, berkata ini adalah detik penentu bagi perjalanan Artroniq ke Indonesia dan rantau ASEAN yang lebih besar.

“Kami melihat perkongsian ini sebagai peluang untuk pertumbuhan dan inovasi bersama, kerana pengalaman luas United Motors dalam mobiliti elektrik melengkapkan kehebatan teknologi Artroniq.

“Komitmen mereka terhadap kemampanan dan inovasi bergema dengan etos korporat kami, menjadikan mereka rakan kongsi yang ideal untuk menceburi bidang ini di pasaran Indonesia dan ASEAN,” katanya di sini hari ini.

Di bawah Perjanjian Pengedaran ini, Artronic Itech Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Artronic, dilantik oleh PT. Terang Dunia Internusa sebagai pengedar eksklusif produk motor elektrik di Malaysia.

Produk akan dibeli dalam keadaan Completely Knocked Down (CKD) dan dipasang di kilang Artronic Itech di Malaysia.Sementara itu, Pengarah PT.

Terang Dunia Internusa (United Motors) Hendry Mulyadib berkata, pihaknya gembira dapat bekerjasama dengan Artroniq, peneraju dalam inovasi teknologi.

“Pakatan ini menguatkan usaha berterusan kami untuk memupuk penyelesaian mobiliti elektrik yang bukan sahaja mampan tetapi juga boleh diakses dalam merealisasikan visi kami tentang pengangkutan mampan, bukan sahaja untuk Indonesia tetapi untuk komuniti ASEAN,” katanya.

Pada mulanya United Motors merupakan peneraju industri di Indonesia sejak penubuhannya pada tahun 1971.

Beralih daripada pengimport alat ganti kepada perintis mobiliti elektrik, syarikat itu telah melancarkan rangkaian produk motor elektrik yang pelbagai di bawah jenama United E-Motor.

Komitmen mereka terhadap mobiliti elektrik dimantapkan lagi dengan pembukaan kilang kenderaan elektrik dan basikal khusus di Curug, Tangerang.

Dengan empat jenis motor elektrik yang kini berada di pasaran seperti T1800, TX1800, TX3000 dan MX1200, syarikat itu baru-baru ini membuka kilang ketiganya di Curug, Tangerang, yang mana untuk mengeluarkan kenderaan dan skuter elektrik.

Hendry berkata, dalam skop yang lebih luas, perkongsian ini adalah selaras dengan inisiatif kerajaan yang berterusan untuk mempromosikan jenama dan produk tempatan di peringkat antarabangsa.

Pada 11 September 2023, harga saham Artroniq ialah RM0.82, mewakili modal pasaran RM323 juta.

Loading...
Terkini