comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Bursa Malaysia meningkat pada awal dagangan, dipacu prestasi positif Wall Street

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia meneruskan aliran peningkatannya pada minggu lepas apabila dibuka lebih tinggi pada Isnin, didorong oleh prestasi Wall Street yang positif pada Jumaat lepas.

Pada masa sama, kalangan peniaga lebih mengekalkan pendirian bertahan susulan prestasi kukuh sejak kebelakangan ini dan di tengah-tengah andaian kemungkinan kadar faedah lebih rendah.

Setakat jam 10 pagi, indeks FTSE Bursa Malaysia (FBM) KLCI meningkat sedikit kepada 1,461.52 berbanding paras penutup pada 1,462.45, Jumaat lepas.

Indeks penanda aras itu dibuka susut 0.89 mata kepada 1,461.56.

Naib Presiden Penyelidikan Ekuiti Rakuten Trade Thong Pak Leng berkata berikutan itu, Dow Jones menokok 57 mata pada Jumaat lepas manakala Nasdaq menambah 52 mata dengan hasil Perbendaharaan 10 tahun Amerika Syarikat (AS) susut kepada 3.915 peratus.

Beliau berkata di Hong Kong, Indeks Hang Seng melonjak 390 mata untuk ditutup hampir mencecah paras 16,800 pada Jumaat lepas berikutan persekitaran kadar faedah lebih lemah susulan pendirian Rizab Persekutuan AS (Fed).

“Selain itu, sentimen turut dipacu oleh langkah terbaharu China untuk menurunkan nisbah pembayaran semula pinjaman dan melanjutkan lagi tempoh akhir bagi gadai janji,” katanya.

Di peringkat tempatan, Thong berkata wujud petanda bahawa Bursa Malaysia akan terus bertahan dalam senario langkah mempelbagaikan dana yang dijangka berlaku, terutama bagi pasaran negara sedang pesat membangun.

Berikutan itu, katanya, indeks petunjuk utama dijangka terus meningkat dan berada dalam jajaran 1,460-1,470 pada hari ini.– BERNAMA

Loading...
Terkini