comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Dagangan bursa Malaysia terus susut pada sesi awal dagangan

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia meneruskan trend menurun yang dipamer semalam dan dibuka rendah pagi ini kerana sentimen pasaran masih diselubungi oleh perkembangan terkini politik semasa dalam negara.

Pada 9.09 pagi, penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) susut 5.18 mata kepada 1,436.11 daripada 1,441.29 pada Selasa.

Pasaran memulakan urus niaga pagi ini pada paras 1,431.9, turun 9.39 mata.

Di pasaran yang lebih luas menyaksikan kaunter rugi mengatasi kaunter untung 152 berbalas 141, manakala 195 kaunter tidak berubah, 1,813 tidak diniagakan dan 84 yang lain digantung.

Jumlah dagangan adalah sebanyak 209.97 juta unit bernilai RM99.28 juta.

Dalam satu nota penyelidikan, Malacca Securities Sdn Bhd berkata sebarang kenaikan di pasaran tempatan boleh terjejas oleh perkembangan yang tidak stabil dalam kancah politik.

Ia berkata kejelasan yang lebih nyata mengenai pemilihan Perdana Menteri ke-10 Malaysia bagaimanapun boleh meningkatkan keyakinan pelabur.

“Sementara itu, saham yang tiada kaitan politik dengan asas yang kukuh mungkin menjadi trend di tengah-tengah ketidaktentuan yang berterusan — saham perbankan, telekomunikasi dan utiliti mungkin menyerlah.

Selain itu, syarikat berorientasikan eksport dijangka mendapat manfaat berikutan nilai dolar AS yang kukuh,” katanya.

Selain itu, firma broker itu berkata pelabur juga akan memberi tumpuan kepada musim pelaporan yang berterusan.

Sementara itu, Naib Presiden Penyelidikan Ekuiti Rakuten Trade Sdn Bhd Thong Pak Leng menjangkakan sentimen akan kekal berhati-hati dalam beberapa hari akan datang sehingga terdapat lebih banyak kejelasan dalam perkembangan politik.

“Oleh itu, kami mengunjurkan indeks untuk berlegar dalam julat 1,430-1,450 hari ini kerana spekulasi masih berterusan dan ini menyebabkan pelabur menjauhi pasaran,” katanya kepada Bernama. – BERNAMA

Loading...
Terkini