comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

DC Healthcare kuasai keseluruhan kepentingan I Bella, RM70 juta

Dari kiri Pengarah Arrow Peaks Sdn Bhd, James Chan; Dr Chong Tze Sheng dan Shermine Then di majlis pemerolehan strategik DC Healthcare dan I Bella di sini hari ini.

KUALA LUMPUR: DC Healthcare Holdings Bhd, penyedia perkhidmatan perubatan estetik mengumumkan pengambilalihan I Bella Sdn Bhd, dengan pertimbangan pembelian RM70 juta.Pemerolehan 100 peratus ekuiti ke atas I Bella itu juga dijangka mempertingkatkan penawaran perkhidmatan dan kehadiran DC Healthcare di dalam pasaran.

DC Healthcare berkata, pengambilalihan ini digabungkan dengan jaminan keuntungan untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2024 dan 2025, mengesahkan keyakinan terhadap prestasi kewangan masa depan I Bella.

“Untuk memenuhi pemerolehan ini, struktur pembayaran termasuk Pertimbangan Tunai sebanyak RM35 juta, di mana RM15 juta akan digunakan daripada hasil IPO mengikut Cadangan Variasi manakala baki RM20 juta akan dibiayai melalui dana dalaman DC Healthcare atau pinjaman bank,” kata Pengarah Urusan DC Healthcare, Dr Chong Tze Sheng di sini hari ini.

Beliau menambah, pemerolehan I Bella adalah satu peristiwa penting dalam strategi pertumbuhan syarikat. Ia meluaskan rangkaian perkhidmatan DC Healthcare dan mengukuhkan komitmen syarikat terhadap kecemerlangan dalam perkhidmatan perubatan estetik.

“Mengintegrasikan kepakaran I Bella, terutamanya kedudukan kukuh mereka dalam segmen pasaran Melayu, akan mewujudkan sinergi yang meningkatkan kedudukan daya saing kami. Terbitan waran bonus dan ESOS terus menunjukkan dedikasi kami untuk memberi ganjaran kepada pemegang saham dan pekerja kami,” katanya lagi.

Mengulas lanjut katanya, perjanjian itu melibatkan penerbitan 60.3 juta saham biasa baharu dalam DC Healthcare.Saham ini diterbitkan pada harga 58 sen sesaham, premium yang rendah berbanding harga saham semasa, menggariskan prospek masa depan yang kukuh yang dijangkakan DC Healthcare selepas pengambilalihan.I Bella, yang bertapak kukuh di kalangan pelanggan Melayu, bersedia untuk memperkayakan portfolio pelanggan DC Healthcare dengan ketara, terutamanya dalam perkhidmatan seperti rawatan muka dan kulit, serta kontur badan dan muka.

Manakala vendor I Bella telah menjamin Keuntungan Selepas Cukai (PAT) minimum sebanyak RM5.2 juta dan RM6.2 juta yang berjumlah sehingga RM11.4 juta untuk tahun fiskal berakhir 2024 dan 2025, masing-masing mempamerkan keyakinan terhadap pertumbuhan dan potensi I Bella yang berterusan.

Sebagai tambahan kepada pengambilalihan, DC Healthcare mengumumkan terbitan bonus sebanyak 249,075,000 waran percuma sebagai bukti komitmennya untuk memberi ganjaran kepada pemegang sahamnya. Inisiatif ini akan dilaksanakan berdasarkan 1 waran bagi setiap 4 saham sedia ada yang dipegang.

Sehingga 20 November 2023, harga saham DC Healthcare berada pada RM0.50 sesaham, menunjukkan modal pasaran sebanyak RM503.1 juta.Ini mencerminkan keyakinan pasaran yang kukuh terhadap hala tuju strategik dan potensi pertumbuhan Kumpulan.

Loading...
Terkini