comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Depani kos sara hidup, 35 peratus pekerja tak terima sokongan majikan – Randstad

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Hasil terkini penyelidikan pasaran buruh di Malaysia oleh Randstad menunjukkan 35 peratus pekerja Malaysia tidak menerima sebarang sokongan kewangan daripada majikan mereka untuk membantu menguruskan inflasi dan kenaikan kos sara hidup.

Walaupun berkemungkinan menjadi penyumbang terbesar kepada perbelanjaan, Generasi X dikatakan paling kurang berkemungkinan menerima pampasan untuk menguruskan kos yang semakin meningkat, mengikut hasil kajian terkini dijalankan syarikat bakat terbesar di dunia itu menerusi penemuan awal penyelidikan tahunan kesembilannya, Penyelidikan Jenama Majikan di Malaysia.

Dijalankan oleh Kantar TNS pada Januari 2024, kajian itu meninjau 173,000 responden di seluruh dunia, termasuk 2,500 individu di Malaysia, menjadikannya penyelidikan penjenamaan majikan yang paling komprehensif berdasarkan persepsi khalayak umum.

Pekerja yang tidak menerima sebarang pampasan inflasi adalah hampir 40 peratus lebih berkemungkinan untuk mencari pekerjaan baharu, menekankan kepentingan majikan memahami dan memenuhi jangkaan bakat, khususnya mengenai pelarasan inflasi.

Pengarah Negara Randstad Malaysia, Fahad Naeem, berkata dengan jangkaan bakat dan pengumpulan data jenama majikan bernilai sembilan tahun di Malaysia, pihaknya dapat menganalisis bagaimana keutamaan tenaga kerja telah berubah.

“Walaupun pandemik membawa perpaduan, majikan sekarang mesti memahami bahawa bakat mempunyai jangkaan baharu dan lebih tinggi yang memerlukan mereka menjadi lebih proaktif apabila membabitkan bakat,” katanya dalam satu kenyataan.

Penyelidikan itu juga mendedahkan bahawa ketidakpuasan hati dengan keseimbangan kerja-kehidupan menjadi sebab utama mendorong pekerja Malaysia untuk mempertimbangkan menukar pekerjaan, mengetengahkan keperluan yang menilai fleksibiliti.

Sebanyak 48 peratus responden menyatakan keinginan untuk meningkatkan keseimbangan antara kerja dan kehidupan mereka sebagai motivasi utama untuk mempertimbangkan pertukaran pekerjaan.

Ia diikuti dengan aspirasi untuk perkembangan kerjaya, dengan 37 peratus menyatakan keinginan untuk peranan yang menawarkan tanggungjawab lebih besar dan peluang kenaikan pangkat.

“Terutamanya, ini lebih ketara dalam kalangan demografi yang lebih muda, dengan 40 peratus responden Gen Z mengutamakan kemajuan kerjaya berbanding 33 peratus daripada rakan sejawat mereka yang lebih tua.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini