comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Dolar AS dijangka terus meningkat minggu hadapan – Penganalisis

KUALA LUMPUR: Ringgit dijangka diniagakan sama pada julat semasa, berlegar antara 4.76 dan 4.77 berbanding dolar AS minggu depan, berikutan dolar AS dijangka meneruskan aliran menaiknya, kata seorang penganalisis.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata susulan sentimen pasaran yang lemah ia menjadikan dolar AS lebih tinggi.

Beliau berkata masih terdapat ketidakpastian sama ada Indeks Dolar AS (DXY) mampu meningkat lebih jauh, tetapi titik data semasa menunjukkan terdapat sedikit ruang untuk dolar AS meningkat.

“Oleh itu, kami menjangkakan trend itu akan berterusan minggu depan dengan gandingan dolar AS/RM kekal pada paras semasa,” katanya kepada Bernama.

Bagi minggu yang baru berakhir, ringgit diniagakan kebanyakannya rendah berbanding dolar AS berikutan dasar monetari berhati-hati Amerika Syarikat (AS) yang tidak memotong kadar faedah buat masa ini dan kebimbangan terhadap pertumbuhan China.

Pada Selasa, mata wang tempatan mencecah 4.80 berbanding dolar AS, susulan itu menyebabkan Bank Negara Malaysia mengeluarkan kenyataannya mengenai keadaan pasaran semasa.

Pada Jumaat, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan tidak mengabaikan atau mengambil mudah penyusutan ringgit, malah berterusan berusaha untuk menangani isu itu sambil pada masa yang sama memastikan angka pelaburan Malaysia kekal utuh.

Beliau berkata bank pusat telah ditugaskan untuk memantau ringgit dengan teliti, dan di pihak kerajaan, kementerian serta pihak berkuasa berkaitan, termasuk majlis pelaburan, mengadakan mesyuarat setiap hari untuk menangani isu itu.

Anwar menegaskan bahawa jika keyakinan berkurangan kerana ringgit, Malaysia tidak akan mampu mencapai rekod pelaburan tertingginya sebanyak RM329.5 bilion tahun lepas, meningkat 23.0 peratus berbanding 2022.

“Kenapa kita perlu melihat hanya dari segi ringgit dan membandingkannya dengan 1998? Pada 1998, ringgit jatuh, pelaburan jatuh, dan inflasi meningkat, ia tidak sama,” katanya.. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini