comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Eksport Malaysia dijangka meningkat pantas separuh kedua 2024

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Kembalinya keyakinan dalam kalangan pengeluar Malaysia menunjukkan prestasi perdagangan luar dan aktiviti perindustrian yang meningkat pada separuh kedua 2024, menurut MIDF Research.

Eksport barangan perkilangan termasuk elektrik dan elektronik (E&E), petroleum ditapis, bahan kimia serta jentera dan peralatan dijangka meningkat lebih cepat pada separuh kedua 2024.

“Kami menjangka peningkatan yang berterusan untuk eksport minyak sawit dan perlombongan berikutan harga komoditi global yang stabil.

“Sehubungan itu, kami mengekalkan jangkaan kami untuk eksport barangan akan meningkat semula dan berkembang sebanyak 5.2 peratus pada 2024 daripada penguncupan sebanyak lapan peratus pada 2023,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

Sementara itu, Public Investment Bank Bhd Malaysia berkata sektor pembuatan dijangka mencatatkan pertumbuhan positif pada 2024, disokong oleh unjuran pasaran semikonduktor global yang menggalakkan.

“Eksport E&E, yang terdiri daripada lebih 40 peratus daripada jumlah eksport Malaysia, dijangka mendapat manfaat dengan ketara.

“Walaupun terdapat risiko daripada ketegangan geopolitik dan ketidaktentuan ekonomi dalam kalangan rakan dagang utama, eksport Malaysia diunjurkan meningkat sebanyak 5.4 peratus pada tahun ini,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini