comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

FDI Jepun main peranan penting dalam kejayaan industri semikonduktor Malaysia

Oleh: Amanda Lopez

TOKYO: Malaysia mempunyai asas pembuatan yang kukuh dan matang terutamanya dalam industri elektrik dan elektronik ekoran pengeksport semikonduktor keenam terbesar di dunia.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata ketika ini berdasarkan perkembangan semasa dimana berlaku sekatan perdagangan semakin tegang dalam industri mikrocip dan pelabur dunia mencari tempat selamat.

“Saya berani mengatakan bahawa Malaysia sesuai dengan berkat kestabilan kita, tenaga buruh mahir, dan ketidakselarasan ekonomi dan geopolitik. Buktinya adalah dalam angka: pada 2023, keadaan Pulau Pinang– hab semikonduktor Malaysia – menarik US$13 bilion dalam FDI, melebihi jumlah keseluruhan untuk tujuh tahun sebelumnya digabungkan.

Kami meletakkan sasaran kami pada masa depan melalui tumpuan strategik yang semakin meningkat pada bahagian hadapan aktiviti, seperti fabrikasi wafer, reka bentuk litar bersepadu dan pembungkusan lanjutan.” kata beliau dalam ucaptama persidangan Nikkei yang ke-29 pagi tadi.

Sejujurnya kata Perdana Menteri, ini tidak mampu dicapai tanpa Jepun dan rakan dagang lain di peringkat rantau.

Beliau mengimbas kembali, permulaan yang sederhana di pulau pinang pada tahun 1970-an ketika syarikat Clarion dan Hitachi sebahagian daripada “Lapan Samurai”—yang menjadi gelombang pelaburan pembuatan elektrik dan elektronik dalam negara.

Pelaburan langsung asing (FDI) Jepun yang rancak faktor penting dalam kejayaan industri semikonduktor Malaysia.
Pelaburan berskala besar baru-baru ini daripada Kaga electronic dan Ferrotec,

Dalam pada itu, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim, Malaysia juga membina keupayaan dalam sektor lain seperti bahan kimia, aeroangkasa, farmaseutikal, peranti perubatan, ekonomi digital, kenderaan elektrik, bahan termaju dan industri asas tani.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini