comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Harga emas hampiri paras terendah 5 bulan, RM282.27 segram

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Harga emas stabil di atas paras terendah lima bulan pada hari Isnin selepas menurun dalam lima sesi sebelumnya, ketika pelabur bersiap sedia untuk pertemuan pegawai kanan bank pusat di Jackson Hole, Wyoming pada minggu ini, bagi mendapatkan pandangan mengenai ekonomi dan kadar faedah.

Harga emas spot tidak berubah pada AS$1,888.36 (RM8,779.74) atau RM282.27 segram bagi setiap troy auns menjelang 0124 GMT, manakala kontrak niaga emas AS menambah 0.1 peratus kepada AS$1,917.70 (RM8,916.15) atau RM286.66 satu gram.

Harga merosot kepada paras terendah sejak pertengahan Mac pada AS$1,883.70 minggu lalu, dengan data ekonomi yang positif meningkatkan ramalan untuk kadar faedah AS yang lebih tinggi dalam jangka masa panjang, mengurangkan permintaan terhadap emas.

Tumpuan pelabur akan tertumpu kepada ucapan Pengerusi Federal Reserve AS, Jerome Powell, pada Jumaat ini, ketika pegawai bank pusat dari seluruh dunia berkumpul di Jackson Hole untuk persidangan tahunan mereka.

Sebahagian besar ahli ekonomi yang ditemubual oleh Reuters yakin Fed telah selesai menaikkan kadar faedah, dan ramai juga kini menjangkakan bank pusat itu akan menunggu sekurang-kurangnya sehingga akhir Mac sebelum mengurangkannya.

Kenaikan hasil bon perbendaharaan dan kadar pinjaman perumahan mungkin akan mengurangkan dorongan kepada Fed untuk peningkatan kadar faedah tambahan, yang prospeknya telah berkurang berdasarkan inflasi yang lemah

Loading...
Terkini