comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Hektar REIT cadang ambil alih kampus Kolej Yayasan Saad Melaka

KUALA LUMPUR: Hektar Real Estate Investment Trust (REIT) bercadang mengambil alih bangunan daripada KYS College Sdn Bhd dengan harga RM150 juta.

Cadangan pengambilalihan itu membabitkan bangunan satu setengah, dua dan tiga tingkat yang dikategorikan kepada kemudahan pentadbiran, akademik, kediaman dan kemudahan pelajar yang membentuk sebahagian daripada pusat pendidikan swasta kediaman penuh dan bercampur yang dikenali sebagai Kolej Yayasan Saad di Ayer Keroh, Melaka.

Bagi membiayai sebahagian daripada pertimbangan pembelian, Lembaga Pengarah telah mencadangkan untuk melaksanakan penempatan sehingga 99.76 juta unit baharu dalam Hektar REIT, mewakili sehingga 20 peratus daripada unit terbitan sedia ada.

“Cadangan pengambilalihan dan pajakan akan menambah baik kepelbagaian campuran hartanah keseluruhan Hektar REIT dengan kurang pergantungan pada sektor runcit.

“Ini akan memperbesarkan kawasan boleh disewa bersih Hektar REIT sebanyak 396,874 kaki persegi (kaki persegi) atau 20 peratus daripada saiz sedia ada dua juta kaki persegi,” katanya dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Menurut syarikat, jumlah nilai aset Hektar REIT juga akan meningkat sebanyak RM150 juta atau 12 peratus daripada RM1.21 bilion pada 31 Disember 2022.

Cadangan itu dijangka selesai pada suku kedua 2024. – BERNAMA

Loading...
Terkini