comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Inflasi dijangka tidak meningkat walaupun rasionalisasi subsidi dilaksanakan – Ambank Research

KUALA LUMPUR: Inflasi Malaysia dijangka tidak meningkat walaupun rasionalisasi subsidi dilaksanakan, kata AmBank Research.

Bagaimanapun, ia berkata purata inflasi Malaysia pada tahun 2024 berkemungkinan lebih tinggi berbanding 2023.

Berdasarkan pengumuman kerajaan baru-baru ini, firma penyelidikan itu percaya kerajaan komited untuk meneruskan penyatuan fiskal, membenarkan harga yang kompetitif dan menyesuaikan kedudukan kepada keseimbangan pasaran.

“Keperluan strategik di sini adalah untuk mempercepatkan dan menyusun pelancaran rasionalisasi subsidi berkenaan.

“Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

AmBank Research berkata inflasi dijangka menyederhana sekiranya inflasi makanan dan minuman, mencakupi 29.8 peratus daripada wajaran indeks harga pengguna, kekal rendah dan stabil.

Ia juga mungkin berlaku jika tiada penghapusan subsidi bahan api secara tiba-tiba atau dengan kata lain, penghapusan subsidi bahan api yang progresif dan beransur-ansur.

Faktor lain untuk inflasi yang lebih menyederhana ialah jika terdapat kesan pusingan kedua lebih kecil dalam persekitaran kadar pertukaran yang lebih menggalakkan disebabkan oleh perbezaan kadar faedah/hasil antara Malaysia dan Amerika Syarikat mungkin akan berlaku.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini