comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Jumlah, nilai urus niaga rumah semakin meningkat

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Pasaran hartanah kediaman bertambah baik dalam sembilan bulan pertama 2023 dengan kedua-dua jumlah urus niaga dan nilai mencatat pertumbuhan tahun ke tahun masing-masing sebanyak 1.3 peratus dan 3.5 peratus.

Bagaimanapun, rumah baharu yang ditawarkan untuk dijual di pasaran utama merosot pada 2023 berikutan kebimbangan berkaitan rumah siap yang belum terjual, ia juga dikenali sebagai hartanah tidak terjual dan ketidakpadanan pasaran, kata perunding hartanah, Knight Frank Malaysia.

Pengarah Eksekutif Kanan Penyelidikan dan Perundingan Knight Frank Malaysia, Judy Ong, berkata walaupun terdapat tekanan inflasi dan Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang tinggi, pasaran kediaman secara keseluruhan adalah positif, disokong oleh inisiatif dan insentif kerajaan untuk menggalakkan pemilikan rumah.

Ia turut disokong oleh semakan semula kriteria baru-baru untuk program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) baru-baru ini yang membawa kepada prospek optimistik dan berhati-hati untuk tahun ini, kata Ong dalam satu kenyataan selepas mengeluarkan Sorotan Hartanah Separuh Kedua 2023 Knight Frank Malaysia.

Pada suku ketiga 2023, ekonomi Malaysia berkembang 3.9 peratus, dibantu oleh permintaan domestik yang lebih kukuh, keadaan pekerjaan yang bertambah baik, pemulihan dalam sektor pelancongan dan peningkatan aktiviti pembinaan.

Sementara itu, Pengarah Urusan Knight Frank Property Hub, Enoch Khoo, berkata duti setem sebanyak 4.0 peratus ke atas memorandum pemindahan (MoT) untuk bukan warganegara dan syarikat milik asing berkuat kuasa 1 Januari 2024 seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2024 berpotensi menstabilkan dan mengawal harga tanah serta hartanah.

Bagi sektor ruang pejabat, lima tawaran penting di Kuala Lumpur dan Selangor menyaksikan nilai gabungan sebanyak RM837.8 juta bagi tempoh di bawah kajian.

Kenaikan dan minat yang meningkat ini menunjukkan bahawa keyakinan kembali dengan entiti korporat mencari ruang pejabat tambahan untuk memenuhi keperluan pertumbuhan.

Loading...
Terkini