comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Kenanga tingkatkan unjuran TIV bagi 2023 kepada 770,000 unit

Foto hiasan 

KUALA LUMPUR: Kenanga Investment Bank Bhd telah menaikkan unjuran jumlah jualan keseluruhan industri automotif (TIV) untuk tahun 2023 sebanyak tujuh peratus kepada 770,000 daripada 720,000 unit dalam persekitaran volum jualan lebih kukuh daripada jangkaan secara keseluruhan terutamanya bagi Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua).

TIV kembali melonjak pada Oktober 2023 dengan 74,896 unit, pertumbuhan 10 peratus bulan ke bulan dan 21 peratus tahun ke tahun didorong oleh kempen promosi yang agresif dan bekalan alat ganti automotif yang dipertingkatkan.

Secara kumulatif, tahun kalendar 10 bulan TIV mencapai 646,840 unit, katanya dalam satu nota penyelidikan.

“Keyakinan kami disokong oleh keyakinan pengguna yang kukuh serta disokong oleh ekonomi stabil dan pasaran pekerjaan yang baik dan kemampuan kenderaan bermotor disokong oleh harga kereta baharu yang stabil hasil disebabkan penangguhan tarikh kuat kuasa tiga duti eksais dan kos sewa beli berpotensi lebih murah dengan pengenalan kaedah baki mengurangkan dalam pengiraan caj faedah dan model baharu menarik,” katanya.

Bagaimanapun, Kenanga Investment mengekalkan TIV bagi tahun kalendar 2024 sebanyak 710,000 unit.

Ia adalah lebih rendah tahun ke tahun berikutan rasionalisasi subsidi bahan api dan potensi kenaikan harga kereta baharu daripada kenaikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) kepada lapan peratus daripada enam peratus.

“Kami kini melihat peluang yang lebih besar dalam segmen mampu milik kerana ia akan kurang terjejas oleh pengenalan subsidi bahan api yang disasarkan yang mungkin menjejaskan permintaan untuk kenderaan pasaran pertengahan kerana ia akan mengurangkan kuasa membeli kumpulan M40,” katanya. — BERNAMA

Loading...
Terkini