comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Kerajaan perlu lebih masa sebelum laksana Cukai Barangan Mewah

SHAH ALAM: Cukai Barangan Mewah yang diumumkan pada Belanjawan 2023, masih lagi dalam peringkat konsultasi bersama pihak industri. Sebelum ini perincian cukai terbabit dilaporkan diumum kerajaan menjelang Jun.

Timbalan Menteri Kewangan II, Steven Sim, berkata ketika ini kerajaan masih melaksanakan konsultasi bersama pemegang taruh dan pihak industri termasuk pelancongan, peruncitan dan barangan kemas, bagi memastikan ia tidak memberi kejutan kepada pasaran.

“Setakat ini masih dalam perancangan. Kita tidak mahu memperkenalkan satu cukai baharu dengan terburu-buru. Kalau belum ada satu kata putus yang membolehkan kita melaksanakan cukai dengan cekap, maka kita akan ambil masa sedikit.

“Kita nak pastikan apabila kita laksana cukai ini nanti, ia bukan sahaja tidak mengejutkan pasaran, tetapi boleh dilaksana dengan cekap supaya hasil negara boleh meningkat,” jelas beliau ketika ditanya mengenai perkembangan pelaksanaan cukai terbabit.

Sebelum ini Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan semasa menggulung Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2023 berkata kerajaan kini sedang memperincikan cukai terbabit termasuk jumlah cukai dan jenis barangan yang akan dikenakan cukai terbabit.

Sim ditemui pada Jelajah Belanjawan 2024 di Selangor yang juga menjadi lokasi terakhir jelajah berkenaan yang menyaksikan kerajaan mengadakan pertemuan bersama sekitar 8,000 pihak berkepentingan dan menerima lebih 10,000 maklum balas melalui portal.

Jelasnya lagi, Kementerian Kewangan sedang mempertimbangkan semua maklum balas yang diterima untuk dinilai dan diperhalusi bagi pembentangan pada 13 Oktober depan di Dewan Rakyat.

“Kita akan memberi pertimbangan yang setara kepada semua. Daripada situ, pasukan Belanjawan 2024 akan membuat perincian tentang keutamaan dan fokus kerajaan yang kita akan ambil sebagai garis panduan,” beliau berkata kepada pemberita.

Antara yang memberi maklum balas termasuk daripada kerajaan negeri, wakil rakyat, penjawat awam, sektor swasta, badan bukan kerajaan serta individu.

Bagaimanapun, kerajaan tidak dapat melaksana setiap cadangan kerana ia perlu mengambil kira banyak faktor. Ini merangkumi perbezaan keperluan untuk memenuhi sektor tertentu serta permintaan yang bercanggah dengan keperluan.

|ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini