comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Kerajaan sasar kumpulan paling kecil dicukai melalui SST

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

KUALA LUMPUR: Kerajaan sebaik mungkin hanya ingin mencukai kumpulan yang paling kecil menerusi Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) berbanding melaksanakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang menyebabkan kesemua 30 juta rakyat Malaysia perlu membayar cukai kepenggunaan itu, kata Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

Beliau berkata, jumlah syarikat yang perlu membayar SST dijangka meningkat sedikit berikutan pertambahan tiga bidang perkhidmatan baharu, namun jumlahnya diperakui lebih kecil berbanding jika cukai itu ditukar kepada GST.

Katanya, SST bukan sesuatu yang baharu, sebaliknya ia adalah satu cukai yang telah lama dilaksanakan dan ia bukan sesuatu perkara yang berlaku semasa Kerajaan Perpaduan.

Jelasnya, akta itu sememangnya telah ada dari dulu dan mana-mana syarikat yang telah mencapai syarat perlu membayar SST.

“Memang prosesnya dari satu tahun ke tahun ketika belanjawan, kerajaan berhak menentukan perkhidmatan dan barang mana tertakluk kepada cukai dan kadarnya.

“Sebaik mungkin, kita hanya ingin mencukai kumpulan yang paling kecil dan kalau kita buat GST kesemua 30 juta rakyat Malaysia kena bayar,” katanya pada Episod 3 Podcast Yang Bakar Menteri (YBM) yang disiarkan di platform media sosialnya.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata, SST sebelum ini hanya membabitkan 500,000 syarikat, namun dengan ada pertambahan tiga bidang perkhidmatan yang baharu, ia bermakna jumlahnya akan bertambah sedikit.

Namun, beliau menjelaskan, jumlah mereka yang perlu membayar cukai itu masih lagi begitu kecil berbanding jika cukai tidak langsung ini ditukar kpd GST.

“Itu pendekatan yang kerajaan buat sekarang ini daripada kita mencukai semua tetapi memberi tumpuan kepada cukai atau kumpulan di mana cakupan cukai adalah terhad dalam kumpulan tertentu.

“Dalam kes SST ini adalah kepada syarikat dan pengguna yang menggunakan perkhidmatan tertentu,” katanya.

Dalam Belanjawan 2024, kerajaan bercadang untuk menaikkan kadar cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus berkuat kuasa pada 1 Mac ini .

Namun, agar tidak membebankan rakyat, kerajaan berkata, peningkatan itu tidak termasuk perkhidmatan seperti makanan dan minuman serta telekomunikasi.

Kerajaan juga akan meluaskan skop perkhidmatan bercukai meliputi perkhidmatan logistik, pembrokeran, penajajaminan dan karaoke.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini