comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Kerajaan wajar pertimbang ganti SST dengan VAT- Pakar cukai

Foto hiasan

Oleh: Afrina Romzi

PETALING JAYA: Kerajaan wajar mengkaji semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang boleh dijenamakan semula kepada Cukai Nilai Tambah (VAT) untuk meningkatkan hasil negara.

Ketua Cukai KPMG, Soh Lian Seng berkata, ini sebagai pertimbangan untuk melaksanakan cukai berasaskan penggunaan yang mungkin sejajar dengan prinsip progresif kerangka Ekonomi Madani.

“Dari sudut lain, pembaharuan tidak semestinya perlu cukai yang baharu, kemungkinan sudah sampai masa kerajaan boleh mengkaji semula kadar SST pada masa kini. Apa kata kita pertimbangkan semula cukai berasaskan penggunaan yang boleh kita namakan VAT,” katanya kepada Buletin TV3.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli sebelum ini berkata, kerajaan tidak menolak untuk memperkenalkan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Pada sidang media Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12, beliau bagaimanapun berkata kerajaan akan mengutamakan strategi untuk meluaskan sumber hasil negara termasuk fokus membangunkan Cukai Keuntungan Modal (CGT), yang dijadualkan tahun depan.

Soh juga menyaran kerajaan untuk memperkenalkan CGT pada kadar lima hingga 10 peratus, ke atas pelupusan saham tidak tersenarai.

Kerajaan juga perlu memastikan ketersediaan syarikat kategori lain seperti perkongsian liabiliti terhad, badan amanah dan koperasi jika merancang untuk meluaskan pelaksanaan CGT.

Loading...
Terkini