comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

KWAP umum pelaburan RM100 juta dalam empat syarikat

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) mengumumkan pelaburan kumpulan pertama di bawah Dana Perintis berjumlah RM100 juta.

KWAP dalam satu kenyataan berkata, komitmen di bawah dana berkenaan membabitkan dua pelaburan langsung dalam syarikat pemula niaga dan dua lagi dalam dana modal teroka (VC).

“Kami telah melabur dalam dua syarikat tempatan yang berpotensi iaitu Bateriku (M) Sdn Bhd dan Lapasar Sdn Bhd, untuk terus menyokong rancangan pertumbuhan dan pengembangan operasinya.

“KWAP juga meletakkan komitmen kepada dua dana VC iaitu Vynn Capital dan Antler,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai pelaburan dalam dua syarikat pemula niaga tempatan, KWAP berkata, Bateriku ialah penyedia perkhidmatan automotif yang berkembang pesat dengan rangkaian rakan kongsi di seluruh negara, selain menyediakan peluang pekerjaan dan meningkatkan rangkuman kewangan.

“Lapasar pula adalah pasaran borong dalam talian yang menumpukan pada memenuhi keperluan industri kebaikan pengguna yang bergerak pantas, mempercepatkan penggunaan pendigitalan di seluruh ekonomi,” katanya.

Bagi dua VC pula, dana pencen nasional itu menjelaskan, Vynn Capital adalah sebuah dana tempatan yang melabur dari peringkat awal dengan tumpuan pada sektor mobiliti dan rantaian bekalan, manakala Antler pula adalah VC peringkat awal yang paling aktif di dunia.

“Baru-baru ini, Antler memperluaskan program residensi utamanya ke Malaysia, yang direka untuk menyokong pengasas syarikat pemula niaga diperkenalkan dan dibiayai.

“Komitmen dalam Vynn dan Antler adalah yang pertama dalam portfolio pelaburan dana yang akan disusun rapi untuk menyuntik modal ke dalam bahagian ekosistem tempatan yang sangat memerlukannya,” katanya.

Ketua Pegawai Pelaburan KWAP, Hazman Hilmi Sallahuddin, berkata dana persaraan perkhidmatan awam itu yakin dengan prospek dan potensi pelaburan dalam empat entiti terbabit.

“Saya berharap dapat bekerjasama rapat dengan mereka, menambah nilai dan memberikan sokongan KWAP untuk memastikan kejayaan mereka.

“Pelaburan ini juga menandakan komitmen untuk mengiktiraf dan memupuk idea inovatif sejajar dengan inisiatif Ekonomi MADANI.

“Dengan kemunculan peluang menarik dalam ekosistem syarikat pemula niaga Malaysia, kami dengan sukacitanya mengumumkan pelaburan sulung Dana Perintis,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini