comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Legacy Trustee, institusi Labuan IBFC jalin kerjasama pengurusan kewangan

 

SINGAPURA: Legacy Trustee Ltd, pemegang amanah persendirian terkemuka di Asia menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan pelbagai institusi dan organisasi kewangan terkenal di Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa Labuan (Labuan IBFC) mengenai portfolio pengurusan kekayaan.

Legacy Trustee yang memiliki Platform Infrastruktur Aset Digital menyediakan perkhidmatan pengurusan kekayaan antarabangsa melalui perkhidmatan dan pendidikan portfolio amanah yang direka khas.

Antara rakan kongsi yang menandatangani MoU itu termasuk Alpine Advisory Sdn Bhd, AMS Trust Company Ltd, Estate Planning Practitioners (HK) Ltd EPPL (HK), Fintech Bank Ltd, GLP Consultancy Sdn Bhd (U Need Will), J.Rotbart & Co Gold Precious Metal, Pacific Invesco Capital Ltd, PFPFA Pte Ltd , UOB Kay Hian Wealth Advisors Sdn Bhd dan VCI Global Ltd.

Pegawai Utama dan Pengarah Urusan Pemegang Amanah Legacy Nelson Goh berkata, melalui perkongsian ini, syarikat menyasarkan untuk menyediakan pelanggan dengan pelan pemeliharaan kekayaan bersepadu dan melalui pendekatan kolaboratif ini meningkatkan kemudahan serta melindungi kepentingan terbaik untuk peneroka dan benefisiari.

“Pengurusan kekayaan membabitkan beberapa pengurusan aset kewangan strategik untuk mencapai matlamat kewangan individu dan keluarga. Melangkaui daripada simpanan persaraan kepada perlindungan aset untuk generasi akan datang.

“Amanah memainkan peranan penting dalam merealisasikan spektrum objektif pengurusan kekayaan.

“Antara faedah utama menggunakan amanah untuk pengurusan kekayaan ialah ia menawarkan fleksibiliti dalam perancangan kewangan untuk pertumbuhan dan pemeliharaan aset sambil mengasingkan kuasa ke atas mengurus, memiliki dan mendapat manfaat daripada aset amanah,” katanya di sini hari ini.

MoU ini turut disaksikan oleh wakil Labuan IBFC Inc Sdn Bhd, wakil Bank Islam Trust Company (Labuan) Ltd dan Presiden Institut Perancang Harta Tanah Malaysia (MIEP), See Kok Loong, yang akan menandakan satu langkah penting ke arah menggalakkan penggunaan amanah dan asas dalam pengurusan kekayaan, perancangan harta pusaka dan kepentingan akademik warisan dalam memupuk dalam kalangan institusi kewangan dalam Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa Labuan.

Loading...
Terkini