comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

MAVCOM batal lesen perkhidmatan udara My Jet

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) telah membatalkan lesen perkhidmatan udara (ASL) My Jet Xpress Airlines Sdn Bhd (My Jet) berkuat kuasa 2 Mei 2024.

Ia adalah keputusan daripada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) yang membatalkan Sijil Operator Udara (AOC) No. 40 My Jet.

Pembatalan ASL oleh suruhanjaya adalah mengikut subseksyen 43(3) Akta Suruhanjaya Penerbangan Malaysia 2015 [Akta 771], yang menyatakan bahawa jika pemegang lesen perkhidmatan udara tidak lagi memegang AOC yang sah daripada CAAM, ASL yang dikeluarkan kepada mereka hendaklah disifatkan terbatal dari tarikh pemegang lesen perkhidmatan udara yang terhenti daripada memegang AOC.

Dengan pembatalan ASL, My Jet tidak boleh lagi menerbangkan atau menggunakan mana-mana pesawat untuk membawa penumpang, mel atau kargo untuk disewa atau dibayar melalui laluan domestik atau antarabangsa. Jika syarikat penerbangan terus menyediakan perkhidmatan sedemikian, ia boleh melakukan kesalahan di bawah Akta 771.

Pengerusi Eksekutif MAVCOM Datuk Seri Saripuddin Kasim berkata industri penerbangan sentiasa dipenuhi dengan cabaran, dan hanya syarikat yang mempunyai asas komersial yang teguh boleh mengekalkan operasi jangka panjang.

“Proses penilaian suruhanjaya adalah teliti dan tepat, menilai dan menyemak semua permohonan lesen atau permit berdasarkan kriteria tertentu. Suruhanjaya berusaha untuk memastikan hanya syarikat yang memenuhi keperluan ini dibenarkan beroperasi,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada 9 September 2021, suruhanjaya itu meluluskan pembaharuan ASL selama 48 bulan kepada My Jet dari 1 Oktober 2021 hingga 30 September 2025, dengan syarat-syarat khusus yang dikenakan oleh suruhanjaya untuk dipatuhi oleh syarikat penerbangan berkenaan.

Pada 5 Julai, 2023, suruhanjaya mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada My Jet disebabkan bimbang mengenai ketidakpatuhannya terhadap syarat-syarat yang disertakan dalam ASL syarikat penerbangan itu.

Suruhanjaya mengambil tindakan seterusnya pada 1 November 2023 dengan menggantung ASL My Jet bagi tempoh enam bulan berkuat kuasa serta-merta sehingga 30 April 2024.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini