comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

MIDF semak semula unjuran kadar inflasi 2024 kepada 2.7 peratusKUALA LUMPUR: MIDF Research menyemak semula unjuran kadar inflasi keseluruhannya bagi 2024 kepada 2.7 peratus daripada 3.2 peratus sebelum ini berikutan jangkaan fasa pelaksanaan subsidi bahan api bersasar secara berperingkat dan pertumbuhan harga makanan yang sederhana.

Menurut firma penyelidikan itu, pihaknya menjangka pelancaran subsidi bahan api bersasar akan bermula pada suku keempat tahun ini, menyemak semula unjuran awal pelaksanaan pada Jun.

“Kami berpendapat kerajaan mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk menyelaraskan mekanisme pengagihan subsidi dan harga bahan api,” katanya dalam nota penyelidikan semalam.

Awal semalam, Jabatan Perangkaan Malaysia mengumumkan kadar inflasi negara kekal pada 1.8 peratus pada April 2024 untuk bulan ketiga berturut-turut.

MIDF Research berkata dalam tempoh empat bulan pertama 2024, kadar inflasi keseluruhan pada purata 1.7 peratus berbanding 2.5 peratus pada 2023 manakala inflasi bukan makanan pada 1.5 peratus (2023: 1.3 peratus) dan inflasi makanan pada 1.9 peratus (2023: 4.8 peratus).

Purata kadar inflasi teras berada pada 1.8 peratus (2023: 3.0 peratus).

Sementara itu, Indeks Harga Pengeluar (IHPR) negara melonjak kepada paras tertinggi dalam tempoh 15 bulan pada Mac 2024 berikutan kadar inflasi input yang meningkat sebanyak 1.6 peratus tahun ke tahun.

Susulan kenaikan harga minyak global, kos input bahan mentah naik sebanyak 7.4 peratus tahun ke tahun, yang merupakan peningkatan paling pesat sejak Julai 2022.

“Pada masa depan, kami menjangka IHPR akan berada pada aliran meningkat, terutamanya melalui bahan perantara dan bahan api serta pelincir berikutan mekanisme subsidi diesel bersasar yang dijangka bermula pada Jun 2024,” katanya.

Sementara itu, menurut OCBC Bank, dengan inflasi keseluruhan setakat ini pada purata 1.7 peratus tahun ke tahun, terdapat risiko terhadap unjuran purata inflasi keseluruhan tahun penuh 2024 sebanyak 2.5 peratus tahun ke tahun.

“Sehubungan itu, tempoh dan mekanisme rasionalisasi subsidi bahan api bersasar perlu diperjelaskan,” katanya.

Menilai kedudukan fiskal negara, OCBC berkata selepas mengambil kira langkah-langkah yang diumumkan, dilaksanakan dan yang sedang dirancang, defisit fiskal dilihat lebih kecil sebanyak 0.5 mata peratusan daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun ini berbanding 2023.

“Subsidi diesel, jika dilaksanakan pada Jun dan bergantung kepada mekanisme, boleh menjimatkan 0.1 peratus daripada KDNK pada 2024, subsidi elektrik dijangka menjimatkan 0.2 peratus daripada KDNK manakala langkah-langkah cukai baharu dijangka menjana 0.2 peratus daripada KDNK,” katanya.

Kerajaan menyasarkan untuk mengurangkan defisit fiskal kepada 4.3 peratus daripada KDNK pada tahun ini daripada 5.0 peratus pada 2023.

Menurut OCBC, konsolidasi fiskal jelas berada di landasan yang tepat tetapi masih perlu dilihat sama ada sasaran defisit dapat dicapai.

Mengenai Kadar Dasar Semalaman, katanya Bank Negara Malaysia dijangka mengekalkan kadar dasarnya tidak berubah pada 3.00 peratus sepanjang tahun ini.

“Butiran rasionalisasi subsidi bahan api menunjukkan kerajaan ingin mengawal kesan inflasi.”

“Risikonya, walaupun kecil, adalah jika tekanan inflasi berterusan dan meluas, kenaikan kadar mungkin kembali dibincangkan,” katanya.

– BERNAMA

Loading...
Terkini