comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Minetech bangun loji tenaga suria 9.99 megawatt

Loji tenaga suria Minetech seluar 24.281 hektar.

PETALING JAYA: Coral Power Sdn Bhd, anak syarikat Minetech Resources Berhad (Minetech) secara rasmi menerima Sijil Ujian Pentauliahan (CTC) oleh Suruhanjaya Tenaga untuk Loji Janakuasa Solar Skala Besar (LSS) seluas 24.281 hektar seperti yang diumumkan dalam surat bertarikh 2 Ogos 2023.

CPSB anak syarikat pakar kejuruteraan awam dan pengeluar produk bitumen sejak 2017 telah berada di barisan hadapan dalam aktiviti perniagaan penjanaan kuasa.

Selaras dengan Rancangan Malaysia Ke-11, 2016-2020, Minetech mengiktiraf potensi tenaga boleh diperbaharui dan telah mengenal pasti tenaga solar sebagai sumber yang mampan dan berdaya maju.

Menurut Perjanjian Pembelian Tenaga dan surat Tenaga Nasional Berhad (TNB), loji kuasa CPSB telah dibersihkan untuk operasi komersial mulai 29 Mei 2023. Pencapaian ini telah diakui oleh TNB dan Suruhanjaya Malaysia.

Berikutan pencapaian yang membanggakan itu pengurusan Minetech menyatakan, pelaburan mereka dalam tenaga boleh diperbaharui bukan sekadar keputusan perniagaan; ia adalah satu janji komitmen terhadap pertumbuhan mampan.

“Dengan menjana 9.99MW tenaga bersih, kami menyumbang kepada alam sekitar dan memastikan sumbangan mampan jangka panjang kepada hasil syarikat kami selama 21 tahun.

“Apabila kami berjaya melancarkan loji tenaga solar ini, kami bukan sahaja melihat kepada pertumbuhan kewangan segera tetapi prospek jangka panjang tenaga hijau.

Tenaga boleh diperbaharui ialah sempadan yang menarik untuk inovasi dan kemampanan.

“Minetech komited untuk meneruskan penerokaannya dan pengembangan dalam sektor penting ini, menyelaraskan amalan perniagaan kami dengan matlamat alam sekitar global dan menyumbang kepada masa depan yang lebih hijau untuk semua,” katanya di sini hari ini.

Loading...
Terkini