comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

MITI sahkan Jatronics bukan syarikat pengeluar semikonduktor di Malaysia

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) menjelaskan bahawa Jatronics Sdn Bhd (Jatronics) bukan pengeluar semikonduktor di Malaysia, seperti yang dilaporkan.

Sebaliknya, ia berkata, Jatronics ialah syarikat perdagangan Malaysia yang terbabit terutamanya dalam ‘perdagangan/pemborong semikonduktor dan perkhidmatan fabrikasi’.

Katanya, Jatronics telah didakwa membekalkan komponen elektronik kepada firma Russia yang dikaitkan dengan kompleks industri ketenteraan dan baru-baru ini telah ditambah ke dalam senarai sekatan unilateral Amerika Syarikat (AS).

“MITI ingin menekankan bahawa tindakan Jabatan Perbendaharaan AS terhadap Jatronics adalah sebahagian daripada sekatan yang lebih luas yang menyasarkan 300 entiti dari pelbagai negara, termasuk China, Belgium, Türkiye, Slovakia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE), berkaitan dengan konflik Ukraine-Russia,” katanya dalam satu kenyataan.

MITI berkata, Malaysia menguatkuasakan Pengurusan Perdagangan Strategik (STM) menerusi Akta Perdagangan Strategik 2010 (STA 2010), yang mengawal selia eksport, transit, pemindahan dan pembrokeran barangan strategik, terutamanya yang berpotensi digunakan untuk membangunkan senjata tentera yang canggih.

Ia berkata, STM memerlukan syarikat pengeksport dan mereka yang berada dalam rantaian bekalan untuk melaksanakan semua usaha yang diperlukan untuk memastikan maklumat penting iaitu destinasi akhir, pengguna akhir dan penggunaan produk.

“Berdasarkan rekod, Jatronics bukan syarikat berdaftar di bawah STA 2010 dan tidak memohon permit eksport,” katanya.

MITI juga menjelaskan bahawa Malaysia mematuhi sekatan pelbagai hala dan menerima pakai ‘senarai pengguna akhir terhad atau dilarang’ di bawah Resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSCR).

Katanya, Russia tidak disenaraikan oleh UNSCR dan oleh itu tidak termasuk di bawah STA 2010.

“Memandangkan cabaran rantaian bekalan global dan sekatan daripada sekatan unilateral, MITI menasihatkan syarikat supaya mengetahui senarai sekatan yang dikenakan oleh negara lain, seperti AS.

“MITI juga menggesa pengeksport supaya berwaspada dan sentiasa maklum mengenai sebarang langkah sekatan perdagangan dan sekatan unilateral yang dikenakan oleh rakan dagangan utama untuk memastikan mereka tidak akan dikenakan sebarang sekatan atau halangan bukan tarif lain,” katanya.

MITI berkata, ia telah bekerjasama dengan Kedutaan AS di Kuala Lumpur mengenai sekatan unilateral AS, sambil terus meningkatkan pemantauan urusan perdagangan antarabangsa pengeksport dan pengilang Malaysia.

Katanya, ia juga akan meneruskan pembabitan tetap dengan rakan dagangan utama untuk menangani kebimbangan, menjelaskan pendirian neutral Malaysia dan memastikan bahawa keputusan ekonomi negara terus menggalakkan persekitaran perdagangan global yang selamat dan terjamin.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini