comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

NIMP 2030 percepat kemasukan aliran FDI bersih ke Malaysia

KUALA LUMPUR: Bank Dunia mengunjurkan bahawa Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030 akan mempercepatkan peningkatan aliran pelaburan swasta di Malaysia, memandangkan dalam tempoh jangka panjang ia menunjukkan penurunan.

Malaysia Economic Monitor Bank Dunia melaporkan bahawa Malaysia mencatatkan aliran pelaburan langsung asing (FDI) bersih sebanyak RM39.5 bilion untuk tahun 2023.

Ketua ahli ekonomi Bank Dunia Malaysia Apurva Sanghi menyatakan bahawa kepentingan menilai corak jangka panjang adalah disebabkan oleh pengurangan pelaburan awam dan swasta.

“NIMP 2030 dilihat sebagai pendorong untuk meningkatkan nisbah FDI/KDNK (keluaran dalam negara kasar), asalkan ia dilaksanakan dengan baik, termasuk memberi perhatian kepada pembukaan beberapa sektor perkhidmatan yang lebih terhad di Malaysia berbanding dengan negara-negara lain,” katanya kepada Bernama selepas sidang media Malaysia Economic Monitor dengan tema “Bending Bamboo Shoots: Strengthening Foundational Skills” hari ini.

Apurva menekankan bahawa Malaysia harus secara proaktif melakukan liberalisasi perkhidmatan, yang akan menjadi kunci kejayaan pelaksanaan NIMP.

Apurva berkata Bank Dunia mengekalkan unjuran pertumbuhan ekonomi Malaysia pada 4.3 peratus tahun ini, yang didorong oleh penggunaan domestik.

“Penggunaan awam akan menyumbang sebanyak 0.4 peratus kepada KDNK sebenar manakala penggunaan swasta berada pada 3.4 peratus, sementara eksport bersih mengalami penyusutan sebanyak 0.4 peratus,” katanya. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini