comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Pecca mahu bentuk perkongsian baharu dengan syarikat berkaitan EV

Foto: NSTP

PETALING JAYA: Pecca Group Bhd, pembuat upholsteri automotif, terbuka untuk membentuk perkongsian dengan entiti perniagaan yang berkaitan dengan kenderaan elektrik (EV).

Ketua Pegawai Eksekutif Foo Ken Nee berkata kumpulan itu secara agresif mencari peluang untuk mempelbagaikan perniagaan ke dalam industri yang berkaitan EV.

“Kami berminat untuk menceburi perniagaan yang berkaitan dengan kereta elektrik, pengecas EV dan bateri. Kami pada masa ini sedang berbincang dengan rakan niaga yang berpotensi,” katanya pada sidang media sempena mesyuarat agung tahunan Pecca di sini hari ini.

Foo berkata kumpulan itu telah menubuhkan dua entiti baharu yang sah untuk menyokong pengimportan dan pengedaran serta penjualan kereta EV.

“Kami juga sedang berbincang dengan beberapa pengilang EV dari segi untuk menjadi wakil dan mendapatkan hak pengedaran ke Malaysia. Perbincangan masih berjalan dan tidak banyak yang boleh kami dedahkan ketika ini,” katanya.

Tahun lepas, Pecca menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) untuk bekerjasama dalam bahagian EV, teknologi komponen dan produk-produk untuk pengembangan pasaran.

MoU itu akan membolehkan MARii menyediakan peluang-peluang baharu untuk Pecca mengembangkan keupayaannya dan menawarkan produk yang lebih kompetitif kepada jenama-jenama global.

Ini termasuklah meningkatkan kecekapan operasi dalam proses perniagaannya melalui penyepaduan sistem Industri 4.0, yang akan menyediakan dan melengkapkan syarikat dengan lebih baik untuk memenuhi keperluan pelanggan-pelanggan baharu.

Loading...
Terkini