comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Pelaburan RM9.4 bilion Google majukan aspirasi digital NIMP 2030

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz

KUALA LUMPUR: Pelaburan terbaharu Google sebanyak RM9.4 bilion untuk pusat data dan wilayah awan pertamanya akan memajukan cita-cita digital yang digariskan dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) Malaysia.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata penubuhan pusat data Google dan wilayah Google Cloud di Greater Kuala Lumpur akan memperkasakan industri pembuatan dan berasaskan perkhidmatan negara untuk memanfaatkan kecerdasan buatan (AI) dan teknologi termaju lain bagi meningkatkan rantaian nilai global.

“Kami juga menyambut baik rancangan Google untuk membantu membangunkan ekosistem bakat yang kukuh dengan memudahkan pertumbuhan kemahiran digital, perniagaan dan kerjaya pekerja di Malaysia. Selain menarik pelaburan seterusnya, ia akan merangsang inovasi dan memacu pertumbuhan untuk organisasi dari semua saiz.

“Kami yakin perkongsian dan pelaburan berterusan Google akan mempercepatkan transformasi digital Malaysia, menyumbang kepada visi MADANI ke arah Malaysia yang lebih makmur, berteknologi maju,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) di sini hari ini.

Tengku Zafrul berkata komitmen padu Malaysia terhadap infrastruktur digital yang mantap telah meyakinkan banyak syarikat multinasional untuk datang ke Malaysia, menghasilkan RM144.7 bilion pelaburan digital diluluskan dari tahun 2021 hingga 2023.

“MITI secara aktif memupuk ekosistem digital yang akan memacu penyelesaian berasaskan teknologi merentas pelbagai sektor, ia juga akan mengukuhkan cadangan nilai kami bahawa Malaysia adalah tempat permulaan global, tempat untuk syarikat mengukuhkan kejayaan operasi serantau dan global mereka,” katanya.

Komitmen baharu Google itu dijangka menyokong 26,500 pekerjaan merentasi pelbagai sektor di Malaysia, menghasilkankesan ekonomi yang besar dianggarkan sebanyak RM15.04 bilion.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini