comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Pemborong perabot AS rancang tingkatkan import tahunan dari Malaysia kepada RM230 juta

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Syarikat pemborong perabot dari Amerika Syarikat, Top-Line Furniture Corporation (Top-Line) bercadang untuk meningkatkan importnya dari Malaysia dalam tempoh beberapa tahun akan datang kepada RM230 juta setahun.

Dalam satu kenyataan hari ini,  Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) berkata syarikat yang berpangkalan di Chicago itu telah mengimport perabot rumah atau kediaman dari Malaysia sejak tahun 2000, dengan jumlah import mencapai kira-kira RM840 juta setakat ini.

Top-Line pada masa ini mengendalikan tiga lokasi pengedaran di seluruh AS yang merangkumi pelbagai saluran termasuk pemborong, peruncit dalam talian dan platform terus kepada pengguna.

“Penyumberan produk baharu dari Malaysia akan mewujudkan peluang kepada syarikat untuk mengimport RM230 juta setahun perabot buatan Malaysia dalam beberapa tahun akan datang.

“Peningkatan dalam penyumberan ini  bukan sahaja akan memberi manfaat kepada pengilang perabot tetapi juga memanfaatkan pemain rantaian bekalan dalam kalangan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) seperti pembekal komponen dan alat ganti yang menjurus kepada peningkatan dalam pekerjaan juga,” katanya.

Menurut Laporan “The US Furniture Market: Insights & Forecast with Potential Impact of Covid-19” (2022-2026),  pasaran perabot AS dijangka mencecah nilai US$288.9 bilion (RM1.35 trillon) menjelang 2026, dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 4.47 peratus dari tahun 2022-2026.

MATRADE berkata Malaysia mengeksport RM13.86 bilion perabot ke seluruh dunia pada 2022, dengan AS menjadi destinasi eksport utamanya dengan sejumlah RM7.24 bilion atau 52.2 peratus daripada jumlah eksport perabot negara tahun lepas. — BERNAMA

Loading...
Terkini