comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Pengguna, perniagaan akan mendapat manfaat daripada rangkaian 5G kedua

KUALA LUMPUR: Pengguna dan perniagaan dijangka bakal menikmati faedah penuh 5G dengan lebih banyak pilihan dalam pasaran apabila penyedia telekomunikasi bersaing untuk menawarkan perkhidmatan di tengah-tengah penubuhan rangkaian 5G kedua di Malaysia.

Pakar Ekonomi Geoffrey Williams berkata langkah itu akan mewujudkan pasaran yang kompetitif dalam sektor telekomunikasi selepas kerajaan memulakan proses memilih operator rangkaian mudah alih (MNO) bagi membangunkan rangkaian 5G kedua.

“Memiliki dua rangkaian akan menyediakan beberapa tahap persaingan selain mengelakkan monopoli. Ia memberi pengguna 5G lebih banyak pilihan serta mewujudkan persaingan pada harga dan kualiti. Inisiatif itu akan membolehkan penyedia 5G menawarkan penyelesaian yang mereka anggap paling berdaya maju dan mampan secara komersial,” katanya kepada Bernama.

Penganalisis GlobalData, Alfie Amir berkata perusahaan kecil dan sederhana (PKS) juga boleh mendapat faedah daripada rangkaian dwi seperti ini kerana ia memacu inovasi dan pembangunan aplikasi perniagaan.

“Sebagai contoh, ciri seperti pengkomputeran berbilang akses (MEC) serta penghirisan rangkaian akan membolehkan perusahaan industri baharu seperti kenderaan autonomi, robot, aplikasi Internet Pelbagai Perkara yang padat dan pembinaan kilang pintar untuk pekerja berisiko tinggi,” katanya.

Pada 21 Jun lalu, Kementerian Komunikasi mengarahkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memulakan proses menentukan serta melantik MNO untuk membangunkan rangkaian 5G kedua.

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata kementerian komited untuk melaksanakan model rangkaian dwi 5G bagi menamatkan elemen monopoli perkhidmatan 5G, justeru, memastikan pelan 5G mampu milik diwujudkan dan kualiti perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat.

Langkah ke arah peralihan kepada rangkaian dwi 5G dibuat selepas Digital Nasional Bhd (DNB) mengesahkan bahawa semua syarat terdahulu di bawah perjanjian langganan saham (SSA) telah berjaya dipenuhi dengan empat MNO di Malaysia.

MNO tersebut ialah CelcomDigi Bhd melalui Infranation Sdn Bhd, Maxis Broadband Sdn Bhd, U Mobile Sdn Bhd, dan YTL Communications Sdn Bhd melalui YTL Power International Bhd.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini