comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Perolehan NCT Alliance Bhd meningkat 20%

KUALA LUMPUR: Untung bersih NCT Alliance Bhd turun 16.3 peratus kepada RM9.29 juta pada suku kedua berakhir 30 Jun 2023 daripada RM11.1 juta tahun lalu. Keuntungan yang lebih rendah itu disebabkan oleh kos kakitangan yang lebih tinggi dan caj kemudahan bank, serta kos promosi pemasaran bagi suku tersebut. Bagaimanapun, perolehannya meningkat 20 peratus kepada RM58.4 juta pada S2 2023 daripada RM48.82 juta tahun lepas.

Bagi tempoh enam bulan terkumpul, NCT Alliance mencatatkan pendapatan RM113.4 juta, meningkat 13 peratus daripada RM100.3 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas. Keuntungan bersih turun kepada RM16.3 juta daripada RM19.12 juta tahun lepas. Ini terutamanya timbul daripada perbelanjaan yang ditanggung daripada skim opsyen saham pekerja (ESOS), ditambah dengan kos kakitangan dan caj kemudahan bank.

Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan kumpulan Datuk Seri Yap Ngan Choy berkata walaupun pendapatan syarikat terjejas dalam tempoh yang ditinjau, ia terus mencatatkan pertumbuhan kukuh dalam hasil. Yap berkata ini didorong terutamanya oleh projek berterusannya, iaitu Grand Ion Majestic dan Acacia Residences, bersama-sama dengan penjualan stok siap dalam projek Grand Ion Delemen syarikat itu.

“Ini sememangnya bukti kepada cadangan nilai yang kukuh yang kami tawarkan melalui pelbagai projek kami, yang terus menarik pembeli disebabkan lokasi strategik dan rangkaian ciri mereka. “Sambil kami bergerak ke hadapan, kami berharap untuk membina momentum ini untuk meningkatkan kami prospek dan memberikan pertumbuhan yang mampan,” katanya.

Loading...
Terkini