comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

PETRONAS syarikat swasta pertama guna rangkaian 5G sendiri

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: PETRONAS menjadi syarikat swasta pertama yang menggunakan rangkaian persendirian 5G secara komersial di Malaysia.

Rangkaian itu ketika ini digunakan oleh syarikat minyak dan gas nasional bagi kemudahannyadi Terminal Pengegasan Semula Sungai Udang (RGTSU), Melaka.

Penerimagunaan 5G yang disokong Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) itu dijangka mampu mengoptimumkan operasi dalamannya serta menjadi pendorong kepada perubahan industri.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, berkata pelancaran 5G persendirian oleh PETRONAS itu juga selari dengan aspirasi di bawah rangka kerja Ekonomi MADANI dan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) yang menetapkan teknologi sebagai pemangkin kepada negara yang maju dan makmur.

“Ketika kerajaan memulakan perjalanan transformatif ini, adalah penting untuk mengiktiraf peranan penting yang dimainkan oleh teknologi termaju, ketersambungan pantas 5G, kependaman rendah dan kapasiti untuk mengendalikan aliran data yang besar, yang akan memperkasakan industri untuk berinovasi, bersaing dan cemerlang pada skala global,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika melancarkan Rangkaian Persendirian 5G Komersial Pertama di Malaysia di sini, hari ini.

SKMM bekerjasama rapat dengan penyedia perkhidmatan mudah alih untuk menggunakan rangkaian kendiri 5G yang akan memupuk lebih banyak pembangunan merentas industri di Malaysia.

Sehingga September 2023, liputan rangkaian 5G di kawasan berpenduduk mencapai 70.2 peratus, dengan langganan 5G berjumlah 2.49 juta atau sekitar 7.4 peratus.

Loading...
Terkini