comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

PM Anwar mahu lebih banyak penglibatan sektor swasta dalam ‘silver economy’

Datuk Seri Anwar Ibrahim di Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa 2024 hari ini.- 

Oleh: Afrina Romzi

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu lebih banyak penglibatan sektor swasta dalam pembangunan produk dan penyelesaian dalam menghadapi fenomena penuaan ‘silver economy’.

“Malaysia hanya mempunyai 19 tahun sebelum kita menjadi negara menua. Perubahan perlu kita laksana sekarang,” katanya semasa melancarkan Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa 2024 (ISWC 2024) hari ini.

Tambah beliau, persediaan negara yang menua memerlukan pendekatan menyeluruh untuk meningkatkan kehidupan penuaan rakyat Malaysia dan warga dunia.

Syarikat pelaburan berkaitan pelaburan (GLIC) Malaysia termasuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Khazanah Nasional dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) telah menerajui pelaburan dalam membangunkan bidang ini di Malaysia.

Dalam menghadapi populasi warga tua yang semakin meningkat, Malaysia perlu memberi keutamaan pelaburan dalam ‘silver economy’ untuk membina infrastruktur dan mencetuskan inovasi dalam bidang teknologi seperti kecerdasan buatan (AI) dan robotik.

Ini selain meningkatkan ketersediaan dan kemampuan untuk peranti teknologi, daripada teknologi rumah pintar kepada peranti boleh pakai, yang boleh membantu mengesan tanda-tanda kesihatan untuk membantu warga emas dalam menjalani persaraan yang lebih sihat.

Penambahbaikan dalam teknologi kebolehcapaian, yang boleh mengatasi kemerosotan dalam mobiliti, pendengaran atau penglihatan juga boleh meningkatkan produktiviti warga emas di tempat kerja, membenarkan mereka menyumbang kepada tenaga kerja untuk tempoh yang lebih lama.

Dalam pada itu, Malaysia juga mesti mengutamakan pelaburan dalam sektor kritikal seperti penjagaan kesihatan, farmaseutikal dan infrastruktur kondusif.

Dengan memperuntukkan sumber dalam bidang ini, Malaysia boleh memanfaatkan potensi pasaran yang berkembang pesat, dianggarkan bernilai AS$15 trilion, didorong keperluan dan keutamaan asas pengguna yang semakin tua.

Pelaburan sedemikian bukan sahaja menjanjikan pulangan yang besar tetapi juga menggariskan Malaysia untuk memastikan kesejahteraan dan kualiti kehidupan penduduk yang semakin tua, di samping memupuk pertumbuhan ekonomi mampan.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini