comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Projek tebatan banjir buka peluang kepada kontraktor berpengalaman

KUALA LUMPUR: Peruntukan kira-kira RM11.8 bilion dalam Belanjawan 2024 untuk projek tebatan banjir melalui 33 projek berkeutamaan tinggi memberikan peluang kepada kontraktor yang berpengalaman dalam menjalankan kerja sedemikian, demikian menurut penganalisis.

Penganalisis RHB Investment Bank, Adam Mohamed Rahim, berkata pelaksanaan projek tebatan banjir setakat ini menyaksikan tawaran subkontrak bernilai RM95 juta kepada Varia Bhd daripada Kator Construction pada Januari lalu untuk melaksanakan projek tebatan banjir Sungai Klang di Seksyen 25, Shah Alam.

Sementara itu, beliau berkata TRC Synergy Bhd meraih kerja bernilai RM24 juta pada Disember 2023 daripada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) untuk mereka bentuk dan membina empangan tebatan banjir di Gombak, Selangor.

Katanya, Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) juga telah telah disenarai pendek untuk menjalankan kerja tebatan banjir di Selangor.

“Hal ini tidak mengejutkan kerana MRCB sedang menjalankan projek tebatan banjir Muara Sungai Pahang Fasa 3 bernilai RM380 juta.

“Selain itu, Kimlun Corporation Bhd telah menyatakan niatnya untuk membida bagi projek tebatan banjir yang besar, kemungkinannya akan bertempat di Johor memandangkan kumpulan ini mempunyai jejak kehadiran yang menonjol di negeri itu.

“Kami juga tidak menolak kebarangkalian untuk Rohas Tecnic Bhd meraih projek-projek tebatan banjir dalam masa terdekat. Hal ini demikian kerana ia terbabit dalam kerja pembinaan stesen pengepaman bernilai RM85 juta di dua kolam penahanan air sedia ada dan pemasangan saluran paip air untuk menyalurkan air ke Loji Rawatan Air Semenyih (WTP),” katanya dalam satu nota penyelidikan, hari ini.

Bagi Malaysia Timur, Adam berkata Naim Holdings Bhd menonjol sebagai penerima manfaat daripada kerja tebatan banjir di Sarawak kerana ia terbabit dalam Fasa 1 (peringkat 1) projek tebatan banjir Kuching (siap pada 2010) dengan jumlah RM149 juta.

“Jika diimbas kembali, Fasa 2 projek tebatan banjir Kuching merupakan salah satu daripada 33 projek berkeutamaan tinggi dalam Belanjawan 2024,” katanya.

Adam berkata, dalam satu laporan terbitan bersama Bank Dunia dan Bank Negara Malaysia (BNM), berdasarkan data sejarah, andaian satu kejadian banjir yang berlaku dalam tempoh 20 tahun boleh menyebabkan Malaysia akan

kehilangan sehingga 4.1 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), malah kadar pengangguran negara akan turut meningkat 2.2 mata peratusan seandainya tiada ikhtiar untuk penyelesaian.

“Oleh itu, kami menjangka Kerajaan Persekutuan akan mempercepat projek-projek sebegini pada bulan-bulan akan datang,” katanya.

Di Malaysia, sebanyak 983 kejadian banjir dilaporkan pada 2022 berbanding 1,057 kejadian pada 2021. Walau bagaimanapun, projek-projek tebatan banjir tetap menjadi aspek yang mustahak buat prasarana negara.

Selain Fasa 2 projek tebatan banjir di Kuching, antara projek berkeutamaan tinggi lain yang disenaraikan dalam Belanjawan 2022 ialah Lembangan Sungai Pahang (Pahang), Fasa 2 Sungai Langat (Selangor), Sungai Jelai (Negeri Sembilan), Sungai Likas (Sabah), Fasa 2 di Baling (Kedah) dan Fasa 2 Sungai Kelantan.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini