comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS hari ini, didorong oleh permintaan sederhana untuk mata wang tempatan dan mata wang Amerika Syarikat (AS) yang lebih lemah disebabkan oleh hasil Perbendaharaan AS lebih rendah, kata penganalisis.

Pada 9 pagi, ringgit naik kepada 4.7360/7405 berbanding dolar US daripada 4.7380/7405 ketika ditutup pada Isnin.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata dolar US agak stabil dengan Indeks Dolar US (DXY) jatuh serendah 104.876 mata tetapi kemudian naik semula kepada 105.194 mata.

“Ini berlaku walaupun pasaran ekuiti terus mencatatkan peningkatan pada Isnin manakala hasil Perbendaharaan AS kekal rendah malam tadi,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata nota Perbendaharaan AS 10 tahun menghasilkan 4.49 peratus, satu mata asas lebih rendah berbanding penutupan pada Jumaat.

“Presiden Rizab Persekutuan (Fed) AS Richmond Tom Barkin berkata beliau optimis bahawa dasar monetari yang mengehadkan akan membawa kadar inflasi ke arah matlamat dua peratus Fed.

“Nampaknya harapan untuk penurunan kadar faedah AS telah berubah selepas pengumuman datat senarai gaji bukan pertanian (NFP) yang lebih lemah daripada jangkaan,” tambahnya.

Dilaporkan bahawa NFP adalah sebanyak 175,000 pada bulan April berbanding jangkaan konsensus 238,000 dan lebih rendah berbanding 315,000 pada bulan sebelumnya.

Sementara itu, pertumbuhan gaji juga semakin reda dengan purata pendapatan setiap jam meningkat 3.9 peratus pada April daripada 4.4 peratus pada awal tahun.

“Daripada itu, ringgit harus disokong dengan baik kerana Fed AS kelihatan berada di landasan yang betul untuk melonggarkan dasar monetarinya tahun ini,” kata Mohd Afzanizam.

Pada sesi pembukaan, ringgit diniagakan kebanyakannya tinggi berbanding sekumpulan mata wang utama.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini