comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar US hari ini dalam persekitaran beberapa petunjuk mengenai ekonomi Amerika Syarikat (AS), kata seorang penganalisis.

Pada 9 pagi, ringgit naik kepada 4.6940/6970 berbanding dolar US daripada 4.6970/6985 pada Rabu.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata pasaran buruh AS terus menunjukkan kelemahan dengan Perubahan Pekerjaan ADP lebih rendah daripada jangkaan kepada 152,000 pada Mei berbanding anggaran konsensus sebanyak 188,000.

Terdahulu, dilaporkan bahawa indeks pengurus pembelian ISM Services untuk Mei naik kepada 53.8, melebihi jangkaan pasaran 50.8.

“Sementara itu, penurunan kadar faedah terkini oleh Bank of Canada sebanyak 25 mata asas nampaknya telah meningkatkan daya tarikan dolar AS memandangkan Rizab Persekutuan AS (Fed) tidak akan menurunkan Kadar Dana Fed terlalu awal.

“Oleh itu, ringgit boleh kekal dalam julat ketat hari ini kerana data senarai gaji bukan ladang akan dikeluarkan esok, pada masa sama pasaran bersedia untuk mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) minggu depan,” katanya kepada Bernama.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini