comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Ringgit ditutup tinggi melonjak ke paras 4.68 berbanding dolar AS

FOTO: NSTP

KUALA LUMPUR: Ringgit ditutup tinggi hari ini melonjak ke paras 4.68 berbanding dolar AS, paras yang kali terakhir dilihat dua bulan lepas, susulan harapan tinggi Amerika Syarikat (AS) akan menurunkan kadar faedahnya berdasarkan kepada data inflasi terkininya.

Pada 6 petang, ringgit meningkat kepada 4.6810/6850 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.7050/7075 pada Rabu.

Indeks Harga Pengguna AS yang diumumkan semalam menunjukkan inflasi negara itu mereda kepada 3.4 peratus pada April daripada 3.5 peratus pada Mac.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata data terbaharu itu terus menunjukkan trend penurunan inflasi.

“Data terkini Indeks Harga Pengguna (IHP) AS menunjukkan bahawa jangkaan penurunan kadar faedah AS kelihatan boleh dicapai di tengah-tengah laporan pasaran buruh yang melemah pada awal Mei, apabila data senarai gaji bukan ladang AS mencatatkan prestasi lebih rendah daripada jangkaan kepada 175,000, daripada jangkaan pasaran pada 243,000 bagi April,” katanya kepada Bernama.

Selain itu, katanya, Indeks Dolar AS (DXY) juga menyusut ke bawah 105 mata.

“Dalam hal itu, nampaknya terdapat perubahan dalam sentimen terhadap kadar faedah AS yang membawa kepada permintaan lebih tinggi terhadap mata wang lain,” kata Mohd Afzanizam.

Ringgit diniagakan kebanyakannya tinggi berbanding mata wang utama lain.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini