comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Ringgit ditutup tinggi sedikit berbanding dolar AS

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Ringgit mengakhiri minggu ini dengan ditutup tinggi sedikit berbanding dolar AS pada hari ini disokong oleh data ekonomi China yang lebih baik daripada jangkaan yang menyokong sentimen serantau.

Pada 6 petang, unit tempatan meningkat kepada 4.6815/6845 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.6825/6850 pada Khamis.

Jualan runcit China dilaporkan meningkat sebanyak 4.6 peratus padabulan lepas berbanding setahun lalu manakala pengeluaran perindustrian naik sebanyak 4.5 peratus.

Sentimen pasaran juga mendapat rangsangan daripada langkah China pada Khamis untuk mengurangkan nisbah keperluan rizabnya sebanyak 25 mata asas, menyuntik kira-kira US$69 bilion (RM323 bilion) untuk membantu pemulihan ekonominya.

Sementara itu, ketua ahli ekonomi dan ketua kewangan sosial Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid memberi tahu Bernama penurunan ringgit berbanding dolar AS dijangka berterusan apabila Rizab Persekutuan AS diunjur mengekalkan pendirian dasar monetarinya yang ketat.

Sementara itu, ringgit diniagakan tinggi berbanding kumpulan mata wang utama lain.

Loading...
Terkini