comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Ringgit, mata wang serantau lebih rendah menjelang pengumuman data inflasi AS

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Ringgit dan kebanyakan mata wang serantaunya diniagakan lebih rendah pada Rabu ketika dolar Amerika Syarikat (AS) meningkat secara menyeluruh menjelang pengumuman data inflasi AS minggu ini.

Pada 6 petang, ringgit menyusut kepada 4.7690/7730 berbanding dolar AS daripada 4.7585/7635 semasa ditutup pada Selasa.

Dolar Singapura, baht Thailand dan rupiah Indonesia masing-masing merosot 0.20 peratus, 0.48 peratus dan 0.60 peratus.

Pengarah Urusan SPI Asset Management Stephen Innes berkata, ringgit yang mengukuh semula susulan kenyataan Bank Negara Malaysia (BNM) bahawa unit tempatan itu terkurang nilai, telah diatasi oleh kenaikan dolar AS.

“Trend ini telah berterusan walaupun data barangan tahan lama AS adalah lebih lemah berbanding jangkaan dan keyakinan pengguna AS yang merosot dalam tempoh semalaman,” katanya kepada Bernama.

Ketua Penyelidikan dan Penasihat Kekayaan, Pengurus Portfolio UOB Kay Hian Mohd Sedek Jantan berkata pasaran dilihat memberikan reaksi positif terhadap jaminan BNM mengenai penilaian mata wang tempatan dan usaha kerajaan untuk menangani penyusutan ringgit.

Ini dapat dilihat pada kadar ringgit BNM yang ditutup lebih tinggi kepada 4.7675 hari ini berbanding dolar AS daripada 4.7705 sebelumnya.

Beliau berkata UOB Kay Hian Wealth Advisors menjangkakan ringgit akan mengakhiri suku pertama 2024 pada paras 4.70.

Loading...
Terkini