comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Rumah siap tidak terjual di Johor masih menjadi kebimbangan

Insentif kerajaan dijangka dapat menghidupkan semula perbandaran Forest City. Foto: Reuters

KUALA LUMPUR: Isu kediaman siap tidak terjual di Johor masih menjadi kebimbangan besar dan campur tangan kerajaan adalah penting untuk menangani cabaran yang dihadapi oleh sektor hartanah di negeri itu.

Ia khususnya selepas beberapa pemaju hartanah dilihat rancak membeli tanah di negeri itu dengan minat baharu yang timbul daripada beberapa pemangkin termasuk kemungkinan pembinaan Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura dan Sistem Transit Rapid (RTS) Johor Bahru-Singapura.

Penganalisis Kenanga Research, Clement Chua, berkata pandangan itu turut dikongsi oleh perunding hartanah, Ho Chin Soon Research (HCS) yang menjelaskan bahawa walaupun terdapat bukti minat ditunjukkan oleh pemaju terhadap Johor, adalah penting untuk menangani masalah lebihan bekalan terlebih dahulu selain lebih berhati-hati mempertimbangkan projek-projek baharu oleh pemaju terbabit.

“Pada pandangan kami, pertumbuhan Johor tidak akan bergantung sepenuhnya kepada RTS terutamanya dengan jangkaan tarikh siapnya adalah pada 2026, dengan prospek dibina berdasarkan kemakmuran ekonomi negeri itu,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

Menurut laporan Pasaran Hartanah Separuh Pertama 2023 oleh Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), masih berlaku isu kediaman siap tidak terjual atau dipanggil sebagai ‘overhang’ yang siginifikan di Johor.

Johor kekal dengan bilangan kediaman siap tidak terjual tertinggi dalam negara dengan 4,717 unit diikuti Selangor dengan 4,307 unit dengan kedua-dua negeri itu masing-masing merekodkan nilai kediaman siap tidak terjual lebih RM4 bilion.

Kondominium dan pangsapuri merangkumi majoriti (58 peratus daripada keseluruhan) unit tidak terjual, mencerminkan keperluan supaya pemaju yang membeli tanah di Johor memastikan bahawa projek mereka dimajukan dengan baik dan tanah berkenaan benar-benar matang untuk menarik pembeli berpotensi untuk melabur dalam hartanah yang dibangunkan.

Chua berkata, tiga pemaju hartanah iaitu Mah Sing, Scientex dan EcoWorld masing-masing membeli tanah di Johor pada Jun, Julai dan bulan ini.

Loading...
Terkini