comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

SCIB peroleh pembiayaan RM34 juta bagi perkembangan masa depan

KUCHING: Syarikat kejuruteraan awam, Sarawak Consolidated Industries Bhd (SCIB) menerusi anak syarikat milik penuh kumpulannya, SCIB Concrete Manufacturing Sdn Bhd (SCM) memperoleh pelbagai kemudahan pembiayaan berjumlah RM34 juta.

Kemudahan pembiayaan terdiri daripada tiga komponen teras iaitu Pembiayaan Bertempoh-I Murabahah Komoditi (CMTF-i), Kredit Pusingan-I (RC-i), dan Talian Tunai-I (CL-i).

Pengarah Urusan SCIB, Ku Chong Hong, berkata pembiayaan itu digunakan untuk penebusan hartanah, peningkatan kemudahan perdagangan dan pembiayaan perbelanjaan operasi masing-masing.

“Kami amat berbesar hati kerana institusi kewangan terkemuka telah menunjukkan keyakinan yang kukuh terhadap visi dan strategi transformasi SCIB. Pembiayaan ini adalah bukti kepada mereka kepercayaan terhadap keupayaan kami untuk melaksanakan dan menunaikan janji-janji kami.

“Dalam kami bergerak ke hadapan, ia bukan hanya mengenai modal; ia mengenai pengesahan hala tuju kami dan masa depan yang lebih cerah yang menanti SCIB dan semua pemegang kepentingan kami,” katanya di sini hari ini.

Beliau menambah, suntikan dana ini bersedia untuk memberi manfaat besar kepada SCIB dalam pelbagai projeknya.

Dengan kekuatan kewangan tambahan, SCIB boleh memastikan bahawa semua usahanya, daripada pembangunan infrastruktur kepada inisiatif pembuatan, maju dengan lancar, katanya.

Chong Hong menambah kedudukan kewangan yang kukuh ini dijangka dapat mempercepatkan garis masa penyiapan projek, memastikan pelanggan menerima penghantaran berkualiti tinggi tepat pada masanya.

Pada akhir 4QFY2023, buku pesanan SCIB berada pada nilai kontrak terkumpul sebanyak RM275 juta.

Loading...
Terkini