comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

SCIB, PT MRT Jakarta jalin perkongsian teroka bangun kawasan MRT

Ku Chong Hong (kiri) dan Farchad Husein Mahfud menunjukkan MoU yang ditandatangani antara kedua-dua pihak bagi meneroka perkongsian pembangunan berorientasikan MRT di Kuching.

KUCHING: Sarawak Consolidated Industries Bhd (SCIB), syarikat sistem bangunan perindustrian, memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan PT MRT Jakarta (Perseroda) untuk meneroka perkongsian berpotensi dalam Operasi dan Pengurusan Tempat Letak Kereta di Kawasan Pembangunan Berorientasikan Transit.Ditubuhkan pada 2008, PT MRT Jakarta (Perseroda) ialah sebuah syarikat liabiliti terhad Indonesia yang mengkhusus dalam penyelesaian transit pantas massa.

Syarikat itu terletak di lokasi strategik di Jakarta Pusat dan sedang melangkah ke dalam perjanjian ini sebagai pemain berpengalaman dalam bidang itu.Pengarah Pembangunan Perniagaan PT MRT Jakarta (Perseroda) Farchad Hussein Mahfud berkata, kerjasama dengan SCIB ini menandakan satu langkah penting dalam usaha kolektif pihaknya untuk meningkatkan kehidupan bandar di Jakarta.

“Ia menghimpunkan kepakaran kami dalam penyelesaian transit dengan kecekapan SCIB dalam pembangunan infrastruktur, membuka jalan bagi inisiatif bandar yang saling menguntungkan dan mampan,” katanya di sini hari ini.MOU itu berfungsi sebagai platform untuk menggariskan garis panduan dan asas undang-undang untuk kedua-dua pihak menjalankan perbincangan, surat-menyurat, dan pertukaran data.

Perjanjian ini mematuhi peraturan dan undang-undang yang terpakai untuk bentuk perkongsian ini.MOU itu juga meletakkan asas untuk kerjasama masa depan antara pihak-pihak dalam aspek-aspek utama antaranya ialah menjalankan kajian berkaitan pembangunan tanah di kawasan berorientasikan transit di DKI Jakarta, terlibat dalam perbincangan dan penyelarasan berhubung hasil kajian pembangunan dan rancangan guna tanah, dan bekerjasama untuk merealisasikan pelaburan dalam projek tersebut. Struktur yuran untuk projek akan ditentukan melalui perbincangan bersama dan dipersetujui dengan niat baik.

Pengarah Urusan SCIB Ku Chong Hong berkata, penglibatan SCIB dengan PT MRT Jakarta lebih daripada sekadar perjanjian perniagaan; ia merupakan inisiatif penting yang menunjukkan komitmen berterusan SCIB untuk menjalin perkongsian yang inovatif dan saling menguntungkan.Pada 12 September 2023, harga saham SCIB ialah RM0.46, mewakili modal pasaran RM294.51 juta.

Loading...
Terkini