comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

UEM Sunrise beli tanah di Perth bernilai RM66.39 juta

UEM Sunrise

KUALA LUMPUR: UEM Sunrise Bhd membeli tapak pembangunan kediaman pertamanya di Subiaco East di Perth, Australia Barat berharga A$22.18 juta (kira-kira RM66.39 juta).

Dalam kenyataan hari ini, syarikat itu memaklumkan membeli Lot 1 dan 2 kawasan The Oval di Subiaco East daripada DevelopmentWA sebagai antara projek pembangunan semula bandar paling signifikan di negara itu di Subiaco Oval.

Kawasan kediaman guna campur yang akan dibina ini terdiri daripada dua menara dengan kira-kira 430 pangsapuri di Lot 1 dan Lot 2, bergantung kepada kelulusan pembangunan. Ia turut merangkumi perumahan mampu milik sehingga 12 peratus dan pembinaannya dijangka bermula pada 2026.

UEM Sunrise berkata pembelian tanah di Perth menandakan matlamat syarikat untuk mengembangkan kehadirannya di Australia.

“Kami meninjau peluang pelaburan dengan giat di Perth sejak sekian lama – dengan asas teguh yang menyokong ekonomi, titik permulaan perumahan yang lebih rendah berbanding dengan ibu kota lain, dan beberapa prospek terbaik bagi keuntungan modal di Australia.

“Pembangunan baharu ini menggambarkan peluang hebat untuk menyediakan bekalan perumahan baharu secara berskala dan menjana pelaburan lebih besar untuk bandar ini,” kata Ketua Pegawai Eksekutif UEM Sunrise Sufian Abdullah.

Cadangan pembangunan ini menandakan kejayaan penting keempat bagi UEM Sunrise dari segi pengembangannya di pasaran Australia selepas penyiapan projek Aurora Melbourne Central, menara mega bersepadu tertinggi di pusat perniagaan di bandar itu dan pembangunan bercampur Conservatory di Melbourne.

Loading...
Terkini