comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Weststar, H&C bekerjasama luaskan jangkauan merentasi Eropah dan Afrika 

Weststar Aviation Services Sdn Bhd (WASSB)

KUALA LUMPUR: Weststar Aviation Services Sdn Bhd (WASSB) memeterai perkongsian strategik baharu dengan Helicopter &  Cooperation SAS (H&C) untuk meluaskan jangkauan global syarikat gabungan Eropahnya, Weststar NDD Srl (WNDD).

Di bawah syarat perjanjian itu, H&C akan memegang kepentingan penguasaan ekuiti manakala Weststar Aviation akan terus bertindak sebagai rakan kongsi dalam pembangunan WNDD tanpa sebarang perubahan pada pengurusan WNDD dan struktur EASAnya.

Dengan memanfaatkan pengetahuan dan kepakaran kolektif semua pihak, perkongsian itu bertujuan untuk meluaskan rangkaian perkhidmatan dan mengukuhkan kedudukan pasaran Weststar NDD Srl di Eropah dan Afrika.

H&C ialah usaha sama antara dua syarikat penerbangan, Avico Group yang berpangkalan di Paris, dan Westair Aviation yang beribu pejabat di Afrika.

“Tumpuan akan diberikan kepada menyediakan perkhidmatan kritikal misi kepada pelanggan semasa dan bakal pelanggan WNDD dalam industri minyak dan gas, mencari dan menyelamat serta sektor perkhidmatan pembuatan elektronik di seluruh wilayah ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Penyedia perkhidmatan helikopter luar pesisir itu berkata perkongsian ini berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan peluang pertumbuhan yang ketara dalam industri selain mewujudkan sinergi baharu dengan operasi pesawat sayap tetap untuk memenuhi keperluan pelanggan yang lebih baik.

Pengasas dan Pengerusi WASSB Tan Sri Dr Syed Azman Syed Ibrahim berkata perkongsian itu juga akan membolehkan WNDD mengukuhkan kehadirannya dalam pasaran perkhidmatan helikopter luar pesisir Eropah dan Afrika, yang dijangka berkembang dengan ketara pada tahun-tahun akan datang.

“Kami optimis dengan pangkalan pelanggan Avico dan Westair yang mantap serta akses kepada prospek pertumbuhan yang luar biasa di rantau ini, kami boleh menguasai bahagian yang signifikan dalam pasaran yang semakin berkembang ini,” tambahnya.

Loading...
Terkini