comscore
Tumpuan :
Dunia

37 jemaah haji Indonesia ditahan Arab Saudi

Foto hiasan. – FOTO: Reuters.

MAKKAH: Seramai 37 jemaah haji Indonesia ditahan pihak berkuasa Arab Saudi kerana hanya mempunyai visa umrah.

Kebanyakan yang ditahan ialah jemaah dari Makasar, Sulawesi Selatan.

“Mereka sedang disoal siasat oleh pegawai polis Saudi. Di Arab Saudi, proses soal siasat (untuk siasatan polis) adalah pantas,” kata Konsul Jeneral Indonesia di Jeddah, Yusron B Ambarie.

Jemaah yang ditahan, 21 lelaki dan 16 wanita.

Bercakap kepada wartawan di Makkah pada hari Sabtu, Ambarie berkata, jemaah haji itu meninggalkan Indonesia ke Riyadh, Arab Saudi, dengan menaiki penerbangan yang transit di Doha, Qatar.

Setelah sampai di Riyadh, mereka meneruskan perjalanan ke Madinah.Mereka bagaimanapun gagal sampai ke bandar di mana terletaknya Masjid Nabawi selepas pegawai polis Arab Saudi menahan mereka di pusat pemeriksaan, katanya.

Semasa pemeriksaan keselamatan, pegawai polis Arab Saudi mendapati mereka hanya pemegang visa umrah tetapi memakai gelang pengenalan haji dan kad pengenalan haji palsu yang biasa dipegang oleh jemaah haji dari Indonesia yang sah, katanya.

“Malah ada yang memalsukan visa haji,” katanya sambil menambah bahawa salah seorang daripada mereka, yang dikenali sebagai SJ, berfungsi sebagai penyelaras perjalanan yang memasuki Arab Saudi dengan menggunakan visa kemasukan berganda selama setahun.

Pegawai polis Saudi masih mencari penyelaras perjalanan lain, yang dikenali sebagai TL, katanya.

Sebelum penahanan 37 jemaah haji dari Makasar itu, pihak berkuasa Arab Saudi juga menangkap 19 jemaah haji Indonesia, tetapi mereka dibebaskan selepas didapati tidak bersalah.

“Jemaah haji itu berkata bahawa mereka akan bertemu keluarga mereka di Jeddah. Sepasukan anggota dari Konsulat Jeneral Indonesia di Jeddah membantu mereka untuk dibebaskan,” katanya.

Jemaah haji terbabit bagaimanapun diberi amaran oleh pihak berkuasa Arab Saudi supaya tidak cuba mengerjakan haji kerana mereka adalah pemegang visa bukan haji, katanya.

Selasa lalu, pihak berkuasa Arab Saudi juga menahan 22 jemaah haji Indonesia bersama dua penyelaras perjalanan selepas mereka gagal menunjukkan visa haji yang sah.

Menurut pegawai Jawatankuasa Pengurusan Haji (PPIH) Indonesia bagi kawasan Bir Ali, mereka ditahan selepas bermiqat di Masjid Dzul-Hulayfah yang terletak kira-kira sembilan kilometer dari Madinah atau kira-kira 450 kilometer dari Makkah.

Masjid Dzul-Hulayfah, yang juga dikenali oleh jemaah Haji Indonesia sebagai Masjid Bir Ali, adalah tempat bermiqat bagi penduduk Madinah dan mereka yang memasuki Makkah dari arah Madinah.

Antara melaporkan 22 jemaah haji Indonesia yang ditahan pihak berkuasa Arab Saudi kerana melanggar syarat visa haji pada 28 Mei itu, dihantar pulang pada petang Sabtu lalu. – AGENSI

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini