comscore
Tumpuan :
Dunia

Akaun Twitter palsu banjiri platform selepas pengesahan menurun

Foto: Twitter

ANKARA: Akaun Twitter palsu membanjiri seluruh platform media sosial itu walaupun ketua baharunya Elon Musk mendakwa bahawa sistem pembayaran yang diperkenal mampu mengatasi akaun palsu termasuk bots dan trolls.

Selepas Musk membatalkan dasar pengesahan laman, akaun palsu yang “disahkan” mendapat banyak perhatian, yang sangat mengecewakan syarikat dan personaliti yang mereka tipu, lapor Anadolu Agency.

Kebanjiran akaun penyamar, termasuk profil palsu bekas Presiden AS George W. Bush dan bintang NBA LeBron James berlaku berikutan keputusan Musk untuk menawarkan tanda semak biru platform kepada mana-mana pengguna dengan langganan bulanan AS$7.99, di sebalik akaun berkepentingan awam yang disahkan, katanya.

Bayaran yang bakal dilaksanakan telah dilancarkan supaya pengguna boleh mengesahkan akaun dengan tanda semak biru.

Laporan menyebut bahawa sejurus selepas Twitter melancarkan perkhidmatan langganan pada Rabu, akaun tanda biru yang menyamar sebagai Bush menulis tweet “Saya rindu membunuh rakyat Iraq” diiringi emoji muka sedih.

Sebuah akaun yang menyamar sebagai bekas Perdana Menteri UK, Tony Blair mengulang hantaran itu sambil menambah: “Tbh (sejujurnya).”

Penipu juga menyamar sebagai tokoh sukan terkemuka, termasuk penyerang Los Angeles Lakers James, dengan profil palsunya mengumumkan pemain itu meminta berpindah ke pasukan lain, menurut Anadolu Agency. – BERNAMA

Loading...
Terkini