comscore
Tumpuan :
Dunia

Arab Saudi perkenal langkah baharu kurangkan pelaksanaan haji secara tidak sah

Foto hiasan

ISTANBUL: Pihak berkuasa Arab Saudi memperkenalkan langkah baharu untuk mengurangkan jumlah individu yang mengerjakan haji secara tidak sah, tanpa permit atau pendaftaran.

Menurut kenyataan Direktorat Umum Keselamatan Awam Kerajaan, peraturan baharu untuk haji itu memerlukan ‘penduduk yang ingin memasuki Makkah mendapatkan permit daripada pihak berkuasa yang berkaitan’.

Katanya, pelaksanaan peraturan baharu itu berkuat kuasa pada Sabtu lalu.

Kenyataan itu menegaskan, anggota keselamatan Arab Saudi di pusat pemeriksaan keselamatan menuju ke Makkah akan menghalang kemasukan mana-mana individu tanpa permit yang sepatutnya.

Langkah baharu berkenaan diambil sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengawal aliran jemaah haji ke tanah suci bagi mengawal jumlah dan melindungi keselamatan mereka, terutama ketika musim haji.

Sebelum ini, Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi melancarkan kad jemaah haji Nusuk yang akan mula digunakan pada musim haji tahun ini.

Pelancaran kad itu adalah siri terbaru dalam pembaharuan diperkenalkan kerajaan Arab Saudi sebagai sebahagian usaha berterusan menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada jemaah haji.

Kad jemaah haji Nusuk bertujuan meningkatkan kecekapan prosedur operasi musim haji bagi memudahkan ibadah haji serta mengurangkan kadar individu mengerjakan haji secara haram.

Ia direka bentuk supaya mudah dibaca secara automatik dan memudahkan pekerja haji mengenal pasti serta mengesahkan identiti setiap jemaah, membantu menghalang individu yang tidak dibenarkan memasuki Tanah Suci, sekali gus dapat melindungi keselamatan jemaah.

Portal berita Saudi Gazette melaporkan pihak kementerian menggesa jemaah yang datang dari dalam mahupun luar Arab Saudi untuk mendapatkan kad berkenaan sebelum tiba di Tanah Suci.

Jemaah haji asing dan domestik diwajibkan membawa kad itu ketika perjalanan dan pergerakan sepanjang tempoh haji bermula dari ketibaan sehingga pulang ke negara masing-masing.

Kementerian itu menekankan kad itu wajib dibawa ketika jemaah berada di Makkah dan Madinah serta untuk pergerakan mereka antara Mina, Arafah dan Muzdalifah.

Kad itu juga mengandungi butiran mengenai pengendali haji masing-masing dan cara berkomunikasi dengannya, selain mengetahui jadual kumpulan jemaah dan alamat kediaman. – AGENSI

Loading...
Terkini