comscore
Tumpuan :
Dunia

AS tidak terlibat dalam sebarang operasi serangan terhadap Iran – Antony Blinken

Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Antony Blinken ketika sidang media di akhir mesyuarat Menteri-Menteri Luar G7 di Pulau Capri, Itali hari ini. Foto: Reuters

CAPRI: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken mengesahkan Washington tidak terlibat dalam sebarang operasi serangan ke atas Iran hari ini dan komited untuk mengurangkan ketegangan di rantau itu.

“Saya tidak akan bercakap mengenainya kecuali untuk mengatakan bahawa AS tidak terbabit dalam sebarang operasi yang menyinggung perasaan.”

“Apa yang kami dan G7 fokuskan sekali lagi, ia dicerminkan dalam kenyataan dan dalam perbualan kami, adalah kerja kami untuk meredakan ketegangan, mengurangkan daripada sebarang konflik yang berpotensi,” kata Blinken pada sidang media di akhir mesyuarat Menteri-Menteri Luar G7 di Pulau Capri di selatan Itali.

Diplomat tertinggi AS itu terus mengulangi jawapan yang sama apabila ditanya mengenai isu itu beberapa kali pada sidang media itu.

Pada sidang media berasingan beberapa saat sebelum Blinken; Menteri Luar Itali, Antonio Tajani berkata AS “dimaklumkan pada saat-saat akhir” tetapi tidak mengulas lanjut.

Letupan bergema di bandar Isfahan di Iran hari ini dalam apa yang disifatkan oleh sumber sebagai serangan Israel, tetapi Tehran mengecilkan insiden itu dan menunjukkan ia tidak mempunyai rancangan untuk bertindak balas bagi mengelakkan ia menjadi peperangan yang lebih besar.

Sementara itu, Israel turut enggan mengulas lanjut tentang kejadian itu, namun mendakwa sudah merancang untuk bertindak balas terhadap serangan Iran ke atas kawasan didudukinya pada Sabtu lalu.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini