comscore
Tumpuan :
Dunia

Biden kritik pendekatan Netanyahu tangani krisis Gaza

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden (kiri) dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu. dalam satu pertemuan.- Foto fail Reuters

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden, mengakui pendekatan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, terhadap perang Gaza lebih merugikan daripada membantu Israel.

Kenyataan itu dibuat Biden dalam temubual yang disiarkan semalam, sekaligus memperlihatkan dengan jelas kesabaran Presiden AS terhadap rakan sejawatnya di Israel semakin tipis.

Susulan krisis kemanusiaan Gaza kian meruncing dan kumpulan sayap kiri Biden semakin menekan, beliau dilihat membuat kenyataan bercanggah mengenai soal ‘garis merah’ atau had batas berhubung ancaman Israel untuk menyerang Rafah di selatan Gaza.

Biden berkata, Netanyahu mempunyai hak untuk mempertahankan Israel dan terus menyerang Hamas, namun harus memberi lebih perhatian kepada nyawa orang awam yang hilang akibat tindakan ganas yang diambil itu.

“Mengikut pandangan saya, tindakan beliau (Netanyahu) lebih merugikan daripada membantu Israel,” katanya.

Berkenaan serangan Israel ke atas Rafah, di mana kira-kira 1.5 juta penduduk kawasan itu bersesak, Biden dilihat berbelah bahagi dan keliru.

“Inilah ‘garisan merah’ yang dimaksudkan iaitu had yang tidak boleh dilangkaui. Saya tidak akan meninggalkan Israel kerana mempertahankan Israel adalah penting.

“Namun, tiada ‘garis merah’ sekiranya saya mahu menghentikan semua bekalan senjata supaya mereka tidak lagi memiliki sistem pertahanan udara Iron Dome sebagai pertahanan.

“Hakikatnya, ‘garis merah’ ini bermakna ada hadnya, kita tidak boleh membiarkan lebih 30,000 lagi penduduk Palestin terbunuh,” kata pemimpin berusia 81 tahun itu, yang bercanggah dengan kenyataan awalnya

Dalam suatu ucapan di Dewan Perwakilan pada Khamis, Biden menyatakan bahawa beliau memberitahu Netanyahu mereka perlu mengadakan pertemuan untuk kembali kepada kenyataan sebenar.

Katanya, Netanyahu harus sedar diri dan menerima hakikat bahawa apa yang dilakukannya itu  dikecam seluruh dunia dan tidak menjanjikan masa depan yang baik bagi Israel.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini