comscore
Tumpuan :
Dunia

Empat parti politik sokong Prabowo

Foto : Prabowo Subianto / Facebook

JAKARTA: Empat parti politik secara rasmi mengisytiharkan sokongan mereka terhadap Prabowo Subianto sebagai calon dalam pilihan raya presiden Indonesia 2024.

Pengumuman itu diumumkan di sini hari ini, dengan Parti Gerindra bersama-sama dengan Parti Kebangkitan Bangsa (PKB), Parti Golkar, dan Parti Amanat Nasional (PAN).

Prabowo yang memimpin Parti Gerindra dan juga sebagai Menteri Pertahanan, berpendapat bahawa penyertaaan Parti Golkar dan PAN sebagai faktor yang akan mengukuhkan pencalonannya dalam pilihan raya akan datang.

“Saya mendapat kepercayaan dan tanggungjawab tambahan dari Parti Golkar dan PAN. Setahun yang lalu, PKB juga menyatakan sokongan mereka terhadap saya sebagai calon presiden,” katanya.

Beliau menekankan bahawa kerjasama dengan parti-parti ini adalah berasaskan komitmen bersama bagi memberi keutamaan kepada kesejahteraan rakyat Indonesia dan kedaulatan negara.

Ketua Umum PKB, Muhaimin Iskandar, Ketua Umum Golkar, Airlangga Hartarto, yang juga merupakan Menteri Koordinasi Urusan Ekonomi semasa serta Ketua Umum PAN yang juga Menteri Perdagangan, Zulkifli Hasan, turut hadir dalam acara itu.

Prabowo sebelum ini bertanding jawatan presiden pada 2014 dan 2019, tetapi tewas kepada Joko Widodo dalam kedua-dua pilihan raya berkenaan.– BERNAMA

Loading...
Terkini