comscore
Tumpuan :
Dunia

Gaza bagaikan neraka bagi ibu hamil, kanak-kanak 

Foto: Reuters

KUALA LUMPUR: Tanggal 8 Mac, di saat dunia meraikan Hari Wanita Sedunia, wanita di Gaza terus menderita, dihimpit berbagai rintangan ekoran serangan tanpa henti tentera rejim Israel di Semenanjung Gaza yang kini memasuki bulan kelima.

Menurut perangkaan daripada Kementerian Luar Palestin pada Khamis, seramai 8,900 mangsa daripada keseluruhan angka korban yang kini mencecah lebih 30,000 terdiri kaum wanita manakala 12,750 lagi kanak-kanak.

Seorang penduduk Gaza, Ahmad, 31, menyifatkan keadaan yang dilalui sekarang umpama neraka terutama bagi ibu hamil dan kanak-kanak.

Ahmad berkata pada Disember lepas, beliau dan isterinya Asma Ahmad yang ketika itu hanya menghitung hari untuk bersalin terpaksa melarikan diri dengan sehelai sepinggang.

Merka terpaksa meninggalkan rumah mereka yang terletak di utara Semenanjung Gaza apabila kawasan perumahan dibedil tentera Zionis Israel.

Mengimbau detik cemas sambil berkongsi detik mencemaskan itu kepada Agensi Berita dan Maklumat Palestin (WAFA), Ahmad berkata: “Saya sangat bimbangkan keselamatan bayi saya. Saya sangka ajal kami sudah tiba”.

Ahmad terpaksa membawa isteri meredah sisa konkrit di tengah kegelapan malam dengan berpandukan cahaya letupan bom sebelum bertemu petugas perubatan dan dibawa ke sebuah sekolah yang menjadi tempat mereka berlindung sehingga sekarang.

Pada malam itu juga isterinya bersalin dan pasukan perubatan bertungkus-lumus membantu proses kelahiran bayi sulungnya dengan bantuan cahaya telefon bimbit masing-masing.

Mereka memotong tali pusat bayi yang diberi nama Faraq itu dengan gunting biasa yang ditemukan di situ dan tanpa disteril.

“Sudahlah larut malam, rejim Zionis pula terus mengganas. Mereka menembak apa saja yang bergerak di jalanan pada waktu itu. Jadi kami tidak dapat membawanya ke hospital,” kata Barra’ Jabir, jururawat yang menyambut kelahiran bayi itu yang kini sudah berusia empat bulan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan 52,000 wanita hamil di Gaza terdedah kepada risiko susulan sistem kesihatan yang lumpuh akibat serangan berterusan Israel.

Bayi dan kanak-kanak juga berdepan risiko kematian ekoran ketiadaan makanan asasi yang mencukupi seperti air dan makanan.

Serangan Israel sejak 7 Okt tahun lalu mengorbankan 30,717 orang dan menyebabkan 72,156 cedera manakala ribuan yang lain tertimbus di bawah runtuhan bangunan selain kemusnahan teruk kemudahan kritikal termasuk hospital dan kekurangan ubat-ubatan.

Dianggarkan 71 peratus penduduk Semenanjung Gaza kini diancam krisis kebuluran manakala 98 peratus lagi tidak mempunyai makanan yang mencukupi, menurut pertubuhan hak asasi manusia Euro-Mediterranean.– BERNAMA-WAFA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini